Застрахователна компания „Олимпик“ фалира! 275 000 коли без “Гражданска отговорност”

Застрахователна компания “Олимпик” е в несъстоятелност. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията.

Според съобщението Павлос Накузи от Mazars Limited е назначен като временен ликвидатор. В него се цитира законът, според който всички застрахователни полици, издадени от дружеството, се прекратяват едновременно с публикуването на назначаването на Временния ликвидатор в Държавен вестник на Кипър.

Тази публикация ще се извърши в петък на 17 август.

“Всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие”, пише още в сайта на “Олимпик”.

Застраховани чакат изплащане на щети с месеци.

В България Комисията за финансов надзор (КФН) е органът, който контролира застрахователите.

На въпроси на bTV по казуса с „Олимпик” оттам отговориха: “Комисията за финансов надзор има ограничени правомощия за надзор по отношение на клонове на застрахователи от други държави – членки на Европейския съюз, като има право да се намесва, когато застрахователят не спазва задълженията си спрямо ползватели на застрахователни услуги в България”.

На “Олимпик” се забранява да сключва нови застраховки, да удължава срокове по вече сключени договори, както и да се разпорежда с активи на клона на територията на България.

Въпреки че по закон процент от всяка застраховка “Гражданска отговорност” се насочва към Гаранционния фонд, който изплаща щети, когато се случват катастрофи с автомобили без застраховка, оттам обявиха пред бТВ, че дейността на “Олимпик” на територията на България не се гарантира от тях.

Всъщност единственото, което е ясно до момента е, че 275 хиляди коли ще останат без “Гражданска отговорност”.

Дали в срок от 2-3 дни собствениците им ще успеят да си купят нови застраховки, не е ясно. Почти 2000 души чакат да им се изплатят щети, като има и суми от по 20 хил. лева. А всяко искане за плащане е спряно от назначения ликвидатор в Кипър.

По данни на КФН, цитирани от в. “Капитал”, към началото на май застраховки в “Олимпик” са имали близо 275 хил. автомобила, което му отрежда 9.2% пазарен дял в автомобилното застраховане в България и четвърто място след “Лев инс”, “Бул инс” и “Евроинс”.

От съобщението на сайта на компанията се разбира, че всички със застраховки в “Олимпик” трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие.

Застрахователната компания “Олимпик” е създадена през 1995 г. Освен в Кипър компанията работи и в България, като у нас предлага основно “Гражданска отговорност”.

Ако водач без “Гражданска отговорност” бъде хванат от пътната полиция на пътя, му се отнема временно книжката, докато представи валидна полица. До сключване на застраховка се спира от движение и колата.

За липсата на “Гражданска отговорност” е предвидена и глоба – 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо лице или за едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лева. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба от 400 лева. При повторно нарушение наказанието е 800 лева.

Следвайте ни в социалните медии