Защо жените не печелят повече? Вината не е само в мъжете

Чия е вината за това, че жените все още получават по-малки заплати от мъжете? Това е един от въпросите, които възникнаха, след като бяха оповестени възнагражденията на топ имената на BBC и стана ясно, че представителите на силния пол печелят значително повече от тези на нежния.

Ако можем да намерим кого или какво да обвиним, ще знаем какво да променим. В културата ли е проблемът? В мъжете? Или в жените, прекалено страхливи да поискат това, което им се полага? Всъщност отговорът е комбинация от всички тези фактори, но само един от тях може бързо да бъде поправен – как жените виждат себе си и собствената си стойност.

Трудно е да се говори за тези неща. Филип Хамптън, който бе сред хората, изготвили поръчано от правителството изследване за броя жени на високи позиции в бизнеса, каза по темата BBC, че „жените са допуснали това да се случи, защото не са направили нищо по въпроса“. Той допълни, че през годините му в Сити много мъже са искали директно от него по-големи заплати, но нито една жена не го е сторила.

Хамптън получи доста критики за коментарите си, но дали не е прав? Историята тук не е дали 20 богати жени от BBC са получили толкова пари, колкото 40 богати мъже. А е за милиони дами, които не се чувстват удобно да кажат: „Мога ли да получа 20% повишение тази година?“. Дори не говорим за нискоквалифицирани служителки, които изобщо нямат възможност да преговарят за заплатата си.

Много жени признават, че вътрешните им бариери са проблем. И че вече им е писнало. Разбира се, има несъзнателни предразсъдъци и от двете страни. Скорошно американско проучване показа, че жените са оставили впечатление на „непреклонни и антипатични“ по време на преговори за по-висока заплата. А мъжете са виждани по-друг начин. Щом дамите са оценявани като „неприятни“, ако си поискат повече пари, то предразсъдъкът е очевиден.

Защо да не рискуваме да не бъдем харесвани? Поискай това, което заслужаваш. Бъди подготвена да демонстрираш, че го заслужаваш. Дай примери и контраоферти. Покажи на шефа си какво можеш в рамките на 6 месеца и после назови сума. Открий какво те спира да изкарваш повече пари и започни промяната.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via