Започва спасителната операция за Боян Петров!

Ако времето е хубаво ще има спасителна акция.

Очаква се да започне спасителната акция за Боян Петров, ако времето го позволява.

Алпинистът е на експедиция по изкачването на 8-хилядния връх Шиша Пангма. Вчера стана ясно, че е изчезнал в Хималаите на територията на Тибетски автономен район, КНР, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В експедицията са участвали още 10 души – 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

„Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят“, сподели съпругата му Радослава.

Тя обясни, че от 29 април никой не го е чувал и виждал, тъй като той е тръгнал сам нагоре към върха. Ден по-късно са се качили други алпинисти, но когато стигнали до 3-тия лагер са намерили палатката празна.

Има шанс Боян Петров да е жив, заяви и Мохам Ламсал, организаторът на експедицията по изкачване на 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая.

При необходимост, от Китай ще бъде изпратен и хеликоптер, който да помага в търсенето. Външното ни министерство също обещава помощ.

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via