Запалиха кранът, който демонтираше “1300 години България”

Сигналът е подаден около 3 след полунощ

Запален е кранът, който трябваше да демонтира паметника “1300 години България”. Това потвърди МВР пред “Фокус”

В 03.15 часа е получен сигнал за палеж на крана. При огледа е установено, че е счупено стъклото на кабината на крана. Работи се по изясняване на обстоятелствата около палежа и разкриването на извършителите.

Също така в социалната мрежа Facebook Пламен Даракчиев пише: “Около 3 след полунощ са атакували обект “Шестокрилия”. Вероятно с коктейли “Молотов”, тъй като е изгорял чисто новия 150-тонен кран на фирмата изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника. Щетата е най-малкото 1 млн, колкото струва кранът. Червените интелектуалци, вдъхновители на протеста в защита соцсимвола са абсолютно невинни. Най-малкото, заради причини от възрастово естество”.

Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника “1300 години България” пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му.

Плановете на общината са на мястото на “1300 години България” да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.

Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите,БСП-София и десетки граждани. През юни се състоя се и протест в защита на монумента.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via