Задава се ново поскъпване на застраховка “Гражданска отговорност“

Цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ ще се вдигне заради натовареността на съдиите в София и гледане на дела за пътни инциденти в провинцията. Това съобщи председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров, пише „Телеграф“.

Миналата седмица депутатите от Правната комисия към Народното събрание приеха на първо четене промени в гражданския процесуален кодекс.

С тях исковете на и срещу потребители, включително и пострадали на пътя, ще започнат да се предявяват пред съда, в чийто район се намира постоянният им адрес.

„Досега процесите се гледаха основно в столицата, защото там бяха седалищата на застрахователите. Оказва се обаче, че магистратите в София са твърде натоварени и се налага да бъдат облекчени, уточни Тодоров.

Ако промените бъдат окончателно приятел, ще се наложи представители на застрахователните дружества да пътуват за заседания в съдилищата из страната и шефовете им да покриват всички разходи за командировки.

„За да си избият парите, те ще вдигнат цената на „Гражданската, категоричен бе Владимир Тодоров. Отделно, по думите на председателя на асоциацията, делата за щети – материални и неимуществени, ще се бавят по минимум 3 години.

Причината е, че в повечето области в страната – Русе, Благоевград, Хасково, Габрово, Сливен, Ямбол, Смолян, Шумен, Видин, Монтана и други имат само по едно вещо лице, което да може да изготвя експертиза за инцидентите и да ги представя на магистратите.