Задържани са организаторът и членовете на канала за трафик на мигранти, свързани с катастрофата на “Тракия”

Осъществени са контакти с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан

Организаторът и членовете на канал за трафик за чужди граждани, свързани с катастрофата на АМ “Тракия” са задържани. Наложени са им постоянни мерки за неотклонение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На този етап не може точно да бъде установена сумата, която чужденците са дали за прекарването им през границата, тъй като не съдействат на разследването и дават противоречива информация – по думите на част от тях, дали 5000-6000 евро за цялото трасе, други твърдят, че са платили 2000 евро само за преминаване през територията на България.

След възстановяване, оцелелите след тежката катастрофа ще могат да подадат молба за предоставяне на статут на бежанец. Тези, които не пожелаят да се възползват от тази възможност, ще бъдат настанени в Домове за временно настаняване от затворен тип.

Осъществени са контакти с дипломатическите представителства на Пакистан и Афганистан с цел подпомагане на идентифицирането на жертвите и ранените, защото от цялата група мигранти само един е имал документи.

Организатор на канала е афганистански гражданин, повдигнати са му обвинения както за това престъпление, така и за притежание на наркотични вещества. Пазарджишкият окръжен съд е уважил внесеното вчера от прокуратурата искане и на задържаните -афганистанец и двама българи – са постановени постоянни мерки за неотклонение.

Следвайте ни в социалните медии