fbpx

Задължиха банките да предлагат по-ниски такси

Знаете ли, че всяка банка има евтина разплащателна сметка, с която да се извършват основните банкови операции? Шеговито я наричат „сметка за социално слаби” и е измислена, за да отговори на евродиректива за достъпност на банковите услуги. През последните години банковите такси нараснаха повсеместно не само в България, а и в цяла Европа.

Това доведе до финансово изключване за определени социални групи, които заради високите разходи не биха влезли в банка, а камо ли да си открият елементарна сметка там. Това пък ги лишава от възможността за пълноценно участие на вътрешния пазар, а понякога и до конкретни обществени услуги, аргументират се еврочиновниците. За да отговори на тази ситуация, Европейският съюз прие Директива 2014/95/ЕС. Сметката с ниски такси се нарича Платежна сметка за основни операции, или съкратено ПСОО, и всяка българска банка е длъжна да я предлага на клиентите си.

Колко е евтина

За да няма свободни съчинения кое е евтина банкова услуга и кое – скъпа, БНБ контролира процеса. Тя изчислява средния размер на таксите за основните банкови операции за предходната година и задължава търговските банки да тарифират ПСОО под тази черта. Едновременно с това таксите по тази сметка трябва да са най-ниските, които самата финансова институция прилага по други разплащателни сметки. Истината е, че таксите наистина са по-ниски от средните за банковия сектор, но не с много.

Например: откриване на разплащателна сметка струва средно 1,79 лева, без да е обвързана с дебитна карта, и 1,32 лева с дебитна карта. Някои банки са обявили, че откриването на ПСОО е безплатно, но други пък (като Банка ДСК) посочват, че цената е 1,31 лева. Месечното обслужване на сметката трябва да е под 2,27 лева и съответно 2,02 лв. с дебитна карта. Толкова е средният размер на таксите, изчислен от Централната банка. Пощенска банка пада съвсем малко под лимита, като тарифира първата услуга с 2,20 лева, а втората – с 2.00 лева. Или пада под закованото от БНБ едва със 7 и с 2 стотинки. Подобно е положението и при другите търговски банки.

Теглене от банкомат

Безспорно една от най-използваните операции е теглене на кеш от банкомат. Тук БНБ заковава максимален праг от 0.20 лева, ако се ползва АТМ устройство на банката, издател на картата, и 0.92 лева, ако се теглят пари от чуждо устройство. И тук болшинството от търговските банки са спазили буквата на закона, но са заложили максимално високи такси. В масовия случай съответно 0.19 лева и 0.90 – 0.91 лева.

Уловката

Понеже са законово задължени, банките у нас наистина поддържат такива уж „социални сметки”. Но винаги могат да откажат откриването на ПСОО с аргумент, изрично описан във вътрешните им правила. Банката може да откаже, ако клиентът вече притежава друга платежна сметка за основни операции или притежава повече от една платежна сметка в същата или друга банка в България, се чете навсякъде, сякаш условията са писани под индиго.

Таен клиент

Проучване на асоциация „Активни потребители” чрез подхода таен клиент установи, че присъствието на ПСОО в банковите услуги е абсолютно проформа.

В 11 банки не се предоставят информационни материали за ПСОО, в 4 разпечатки на информационните материали се предоставят след поискване (Алианц, Юробанк, ОББ и Тексим Банк) и само в 4 (Инвестбанк, Общинска банка, Fibank и БАКБ) информационни материали се откриват на видно място в офисите, сочат резултатите на Асоциацията за защита на потребителите.

Оттам допълват, че при посещенията са се натъкнали на едно смущаващо обстоятелство – при зададен въпрос за предлагане на платежна сметка с ниски такси служителите навсякъде предлагали различни видове разплащателни сметки, но не и ПСОО. За такава сметка разговор започва едва след директно запитване от страна на тайния клиент.

От обследването станало ясно също, че банковите чиновници по-скоро са склонни да разубеждават клиента относно предимствата на ПСОО, отколкото да я рекламират.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x