Забраняват употребата на пластмасови изделия в Банско

Употребата на пластмасови изделия става забранена в ски зона Банско, обявиха от концесионера „Юлен“ на пресконференция днес.

Пластмасовите бутилки в заведенията вече ще бъдат заменени със стъклени, а чашите за кафе – с картонени. Чиниите за хранене ще са от материал, който може да се разгражда на 100 %. Сламките и бъркалки пък ще са от бамбук.

“Всички тези промени са част от екологичната стратегия на “Юлен” АД. Още от 2012 г. в ски зоната сме въвели система за разделно събиране на отпадъците. Сега ние сме твърдо решени да се включим в световната битка с пластмасата“, коментира Радослав Дурчов от “Юлен”.

Той разкри, че само от началото на годината в зоната са събрани и предадени над 1,3 тона пластмасови отпадъци.

От „Юлен“ обявиха, че по-високите разходи при замяната на пластмасовите изделия с други няма до оскъпят заведенията.

За новия сезон, който ще бъде официално открит на 15 декември, Банско стартира и нова програма за лоялни клиенти. Според нея, всеки закупил сезонна карта за две поредни години получава „сребърна“, за 4 поредни – „златна“ и за 6 години – „платинена“ карта. Те ще дават различни отстъпки в ресторантите и магазините, както и достъп до трибуните на притежателите им по време на стартовете за Световната купа на алпийците в курорта.

До края на ноември върви промоция за сезонна карта при цена от 1300 лв. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да я закупят за 1200 лв., за деца от 7 до 12 г. (включително) картата струва 1100 лв.

Друга екстра ще е еднодневната карта за 1 лев, от която могат да се възползват деца до 7 г. и пенсионери над 75 г., както и хора в неравностойно положение.

И през новия сезон ще има „фамилни“ карти и такива за 20 дни на цена от 800 лв.

Следвайте ни в социалните медии