За 1–ви път в историята на наградите “Оскар”ще бъдат връчени от трансджендър актриса

Даниела Вега от Чили ще запише името си в историята на наградите “Оскар” като първата трансджендър актриса, избрана да връчи статуетка на церемонията за най-престижните киноотличия в света.

Името на Вега беше сред оповестените по-рано през месеца звезди, които ще връчват отличия на победителите на предстоящата церемония на 4 март, припомня агенцията.

“Това е прекрасно. Да се надяваме, че няма да е за последен път”, казва трансджендър журналистката от САЩ Зоуи Тур.

За Даниела Вега се заговори още след номинациите за наградите “Оскар” в края на януари, когато чилийската драма с нейно участие “Фантастична жена” намери място сред претендентите за най-добър чуждоезичен филм. ЛГБТ общността приветства възторжено включването в надпреварата на продукцията “Фантастична жена”, режисирана от Себастиан Лелио.

Не липсваха и нейни представители, които таяха надежда Даниела Вега да получи първата актьорска номинация за трансджендър в оскаровата история. Филмът разказва историята на транссексуална сервитьорка и певица в нощен клуб, животът на която се преобръща “наопаки”, когато по-възрастният й приятел умира в ръцете й.

“Фактът, че съм трансдженсър прави сценария и повествованието на филма още по-истинни. Още по-важното обаче е, че отворихме вратата към един неизследван свят”, сподели за сп. “Венити феър” Даниела Вега, която в родината си се изявява като оперна певица и сценична актриса.

С номинациите за “Оскар” ЛГБТ общността отбеляза още един “пробив” – Янс Форд, режисьорът на документалния филм “Strong Island”, стана първият трансджендър кинодеец, включен в надпреварата за “Оскар”.

Снимки:

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via