fbpx

Ядем по-нискокачествена храна от западняците, но кой го интересува?

Ако не се преборим за собственото си бъдеще, ще ни разглеждат като хора от втора класа

Има разлики между идентични продукти, продавани на българския и европейския пазар. До този извод достигна проверката на Българската агенция за безопасност и храните.

 

Единственото донякъде изненадващо в случая за мен е, че това беше признато официално. Различияга в качеството на храните отдавна е нещо добре известно, но сега получи и официално потвърждение. Като се замисля обаче, защо да остане скрито? Ние отдавна живеем на принципа “всяко чудо за три дни”. Далаверите в НДК,дискриминационните условия при обществените поръчки, непрекъснатите разкрития за шуробаджанащина и конфликт на интереси във всяка сфера на обществения живот…

Каквото и да се случи бързо се разминава. Ние се превръщаме в жертви на късата си памет. Именно това е причината винаги да сме прецакани. Вместо да говорим, пишем и да се борим, докато проблемът не бъде решен, ние недоволстваме и крещим, но за кратко. Предизвикваме бури в чаша вода. Постигането на цели става бавно, последователно и трудно.

Истината е, че по-нискокачествената храна е показателна за отношението към България и по-точно към нас-гражданите на страната. Третирани сме като хора от второ качество и вината за това си е основно наша. Винаги се оправдаваме с това, че сме малка държава и не отстояваме собствените си права и интереси.

Обикновено човек, който не се уважава сам, не получава и респекта на останалите хора. Същото се отнася и за държавите. Угодническото и подлизурковско поведение към всеки нов “партньор” (разбирайте господар) ни обрича винаги да сме с преклонена главица и каквото ни дадат, за да напълним устица.

Няма как се очаква промяната да дойде от западните граждани. На чужд гръб и сто тояги са малко, а нашият е свикнал да ги носи, както показна историята ни. Специалисти в оцеляването сме, но не е ли време да започнем да живеем?

Натискът на гражданското общество е единственият способ на хората да контролират действията на политиците. В България вече в продължение на много години все сме в преход. Въпросът е в преход към какво? Към момента изглежда е към задлъжняла държава със затихващи функции.

Формирането на единно гражданско общество е в състояние да даде различна насока  в развитието на страната. За целта е необходимо да се борим с всяка несправедливост и да не се отказваме, докато даден проблем не бъде решен. Независимо дали става въпрос за различно качество на храните, презастрояване на квартали, далавери с обществени поръчки и каквото се сетите още.

Спомнете си за примера на хан Кубрат със снопа пръчки. Всеки човек може да бъде пречупен, ако е сам с каузата си. Само в единството си сме способни да променим нещата и да докажем, че българите сме достойни граждани на света!

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x