Wizz Air спира полетите между София и Варна

134

Нискобюджетната компания "Уизер" (Wizz Аir) преустановява полетите между София и Варна от 27 октомври.

"Уизер" лети по линията София - Варна до 2010 г., след което прекрати полетите, за да ги възстанови отново през март 2017 г.
"Ние непрекъснато следим заетостта на маршрутите си и ако е необходимо, разпределяме определени капацитети по други, по-популярни линии", гласи отговорът, който от компанията дадоха на въпроса каква е причината за прекратяването на летателната им програма от София до Северното Черноморие.

Макар, че информацията за прекратяването на полетите дойде изненадващо, от варненското летище отговориха, че "още през юли т.г. "Уизер" публично са комуникирали, че оптимизират графика си за София и Варна през зимния сезон". Пак тогава от нискобюджетния авиопревозвач са информирали концесионера на Летище Варна, че временно, отново за зимния сезон, ще бъдат преустановени полетите от Варна до Милано Бергамо и Тел Авив. Тези полети ще бъдат изпълнявани само през лято.

До момента "Уизер" обслужваше линията София – Варна с един полет дневно и така отиване и връщане в един и същ ден беше невъзможно, но при купуване на двупосочен билет с ранна резервация цената на полета започваше от 70 лв. (по 34.99 лв. в едната посока). На тази цена могат да бъдат купени в момента и билетите за последните полети на авиокомпанията в края на октомври.

При липсата на бърза пътна връзка между София и Варна, амортизирания и бавен жп транспорт и седемчасовото пътуване с автобус, макар и на цена от около 50 лв. в двете посоки, полетите на "Уизер" бяха без алтернатива като съотношение цена, качество и скорост на придвижването. От края на октомври обаче те спират, а към момента идея за възобновяването им за следващия летен сезон няма.

Според отговора на въпроси, които "Дневник" изпрати до "Уизер", "обичайната практика на авиокомпанията е автоматично да информира всички засегнати пътници чрез персонализиран имейл за настъпилите промени и техните възможности". Така, въпреки, че официално съобщение за прекратяване на полетите и до този момент не е публикувано на официалната страница на компанията в интернет, пътниците с резервации, засегнати от промяната, са уведомени, че имат три възможности. Те са да изберат алтернативен полет от графика на "Уизер", да им бъде изцяло възстановена платената сума или да получат 120% от първоначалната платената тарифа в своя WIZZ акаунт, които ще използват за бъдещи резервации.

Освен "Уизер" между София и Варна в момента с три полета дневно лети и националният превозвач "България ер" - дружество от групата "Химимпорт". Цените, които авиокомпанията предлага през сайта си за пътуване през последната седмица на октомври, започват от 56 лв. при включен само един ръчен багаж. Същите цени "България ер" запазва и за месеците ноември и декември, когато вече ще е без конкуренция.

Може да харесате и