Взривяват сградата, известна в Силистра като Болницата на края на града

Болницата на края на града в Силистра изживява последните си часове, видно е от заповед на община Силистра.

Утре специализирана фирма за разрушаване ще заличи сградата от картата на града.

В колко часа ще е взривяването никой не съобщава, но по неофициална информация това ще стане може би по обед или в ранния следобед. От 14,45 ч. до 16,15 ч. временно ще се затвори за движение улица „Петър Бояджиев”, в участъка от разклона за гробищата до разклона за ресторант „Кантона”.

Заповедта забранява паркирането на пътни превозни средства в участъка, за да не се възпрепятства преминаването на строителната техника. Заповедта е връчена на полицията, както и до заинтересованите институции за сведение и изпълнение. Съобщение с предупреждение към населението, обитаващо съседните вили и къщи, да са на безопасно разстояние от взрива и колко да е то медиите не получиха, въпреки запитванията.

Предполага се, че полицията своевременно ще предупреди гражданите, обитаващи района и ще отцепи опасния периметър. «Напишете хората да са далеко от обекта от 12,00 до 17,00 ч.», бе лаконичният отговор от Общината.

Решение за събаряне на сградата, известна в Силистра като Болницата на края на града взе Общинският съвет на заседанието си през септември. Тогава местният парламент одобри докладната на кмета д-р Юлиян Найденов, според която сградата е станала опасна и трябва да бъде премахната. По този повод община Силистра бе възложила на различни независими експерти да извършат обследването й, което потвърди опасенията на общинското ръководство.

Комплексът за здравеопазване бе построен в началото на 80-те години, но само на груб строеж. Тогава държавата спря довършването на обекта и построи голямата болница в Дулово, спомниха си силистренски лекари.

Според архитекти това е най-голямата компактна сграда в областта, а ако бе започнала и да функционира щеше да е в петицата на най-големите болници в страната. Според общинския идентификатор на сградите „болницата” се състои от общо 17 обособени обекта, от които 8 са били предназначени за здравни цели, а 9 са били строени за обслужващи функции и помощни помещения.

Общата застроена площ на сградата е почти 7400 кв. м – над 5300 кв. м за болнични нужди и над 2000 кв. м за другите сгради. Предложението на кмета д-р Юлиян Найденов бе изпълнителят на събарянето безвъзмездно да извърши необходимото проектиране, както и всички строително-монтажни работи по премахване на сградите, освобождаване от отпадъците и почистване на площадката. Като заплащане на дейността фирмата ще получи скрапа на съборената сграда.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via