VW и Peugeot се отказват от мини автомобилите

Сегментът на т.нар. мини автомобили винаги е бил стабилен в Европа. От доста време насам той заема около 8-9% от продажбите на леки автомобили, но с всяка изминала година автомобилните производители изпитват все по-големи трудности с този вид превозни средства. Концерните почти не получават печалба от мини колите, като това е така заради все по-ожесточаващите се екологични норми и изискванията за нови технологии в колите, които оскъпяват крайния продукт.

Германците от Volkswagen Group и французите от PSA Group направиха изказвания по темата, като вижданията им за този сегмент съвсем не са розови. Генералният директор на VW Group Хърбърт Дис се оплака от прекалено строгите екологични норми, които ще бъдат въведени през 2020 година. Неговите опасения са, че мини колите ще трябва да се оборудват с много нови технологии, което ще ги оскъпи толкова, че те няма да са конкурентни на пазара.

В момента, в Германия най-ниската цена за субкомпактния модел VW Up! е 11 000 евро, а по думите на Дис, ако тази кола отговаря на новите еко норми, то цената и ще се повиши минимум с 3 500 евро. От компанията смятат, че това ще откаже много от потенциалните клиенти на автомобили от този род. Що се касае до PSA, то производството на субкомпактните Peugeot 108 и Citroen C1 може да бъде прекратено през 2021 година.

Тогава Toyota ще вземе в свои ръце съвместното предприятие в Чехия и французите могат просто да се откажат от производството на мини автомобили. Пренасянето на производството на друг завод и поскъпването на технологиите може да се окаже нерентабилно за компанията. Според експерти единственото възможно спасение за мини автомобилите е свързано с пълната им електрификация, но това може да се случи в една по-далечна перспектива, защото към момента и тези технологии са прекалено скъпи.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via