Всичко, което трябва да знаете за кръвните показатели

Как да разчитаме кръвните показатели?

Преди всичко, трябва да оставим това на лекарите, но малко обща култура в тази насока няма да ни навреди

Кръвният тест е най-важният и надежден анализ за определяне на всички заболявания на нашето тяло. Човешката кръв се състои от стотици компоненти, и за всеки от тях има гранични показатели. Общият кръвен тест ви позволява да се види и да се анализира от лекар-специалист дали са нормални.

Резултатите от общия кръвен тест позволяват на лекаря да види пълната картина и бързо да стигне до някои изводи.

Днес ще ви разкажем за най-важните кръвни показатели и техните норми при здравите хора, пише polismed.com, предаде Lekuva.net.

Общи кръвни показатели

1. Хемоглобин

Хемоглобинът е един от най-важните компоненти на еритроцитите (червените кръвни клетки), чиято функция е да пренасят кислород и да отстраняват въглеродния диоксид от организма.

Намаленият хемоглобин може да е признак за развитие на анемия, вътрешно кървене или увреждане на вътрешните органи.

Също така, лошото хранене и инвалидизиращите диети може да са причина за ниския показател на хемоглобина.

Наблюдава се повишен хемоглобин при заболявания на кръвта и сърдечна недостатъчност. Нормата на хемоглобина е 130-160 за мъжете и 120-140 за жените.

2. Еритроцити

Еритроцити са червените кръвни клетки, които съдържат хемоглобин. Промяната в броя им не винаги означава заболяване. Например, при здрави хора, които са на висока надморска височина в планините, се наблюдава увеличаване на количеството. По време на менструация при жените се наблюдава намален брой еритроцити.

Излишъкът от еритроцити също така свидетелства за сърдечни и белодробни заболявания, а при дефицит на еритроцити – анемия или хронични възпалителни процеси.

Нормални стойности: при мъже – (4,0-5,1) х 10 при 12-та степен / л, при жени – (3,7-4,7) х 10 при 12-та степен / л.

3. Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)

По този показател се наблюдава развитиетое на болестта, тъй като СУЕ обикновено се увеличава на 2-рия ден от болестта, и достига своя връх, когато човек започне да се възстановява.

Повишението на показателите говори за инфекция и възпаление, което се случва с травма или операция, след раждане и по време на бременност.

Нормата за мъжете – 2-10 мм / ч, за жените – 2-15 мм / ч.

4. Бели кръвни клетки

Белите кръвни клетки са защитниците на нашето тяло от вредните външни влияния. Съответно, повишените нива на левкоцити показват възпаление или инфекция.

Понякога промяната в тяхното ниво се наблюдава не от заболявания, а от стрес или физическо натоварване. Липсата на левкоцити показва вирусна инфекция.

Нормата може да варира в зависимост от възрастта и пола, но като цяло се счита за нормална цифра за всички (4.0-9.0) х 10 по 9-та степен / л.

5. Лимфоцити

Основните строители на нашата имунна система са лимфоцитите. Ако концентрацията им надвишава нормата, най-често тя показва инфекциозно заболяване, а ниското ниво на лимфоцити показва бъбречна недостатъчност или хронични заболявания.

Нормата на съдържанието в кръвта на възрастен човек е (1,2-3) x 10 по 9-та степен / литър.

6. Тромбоцити

Това са клетките, които са отговорни за съсирването на кръвта. Ако броят им надвиши нормата, може да се говори за туберкулоза, колит или цироза на черния дроб. След операция се увеличава нивото на тромбоцитите, което е нормална реакция на тялото.

Ниският брой на тромбоцитите може да се дължи на алкохолно или тежко метално отравяне, както и на заболявания на черния дроб и далака. Промяната на нивото на тромбоцитите се насърчава и от редица лекарства.

Нормалното количество е (180-320) х 10 при 9 градуса / литър.

7. Глюкоза

Един от най-важните показатели на кръвта. Повишеното съдържание на глюкоза в кръвта е признак на такова заболяване като диабет. Но намаляването на глюкозата може да означава лошо хранене или хормонални заболявания.

Препоръчва се измерване на глюкозата в кръвта поне на всеки две години.

Показателите при глюкозата са 3,5-6,5 mmol / литър.

8. Общ протеин

Този показател често пада след тежки диети, увреждане на бъбреците и черния дроб. Нормата е 60-80 грама / литър.

9. Билирубин

Общият билирубин е показател за работата на черния дроб. Увеличаването на този показател показва развитието на хепатит или холелитиаза. Обикновено не трябва да е около 20,5 mmol / литър.

Както можете да видите, благодарение на общия анализ на кръвта, може да се разбере развитието на всички болести и нарушения в тялото. Ако получите нормални резултати от тестовете , тогава всичко е наред в тялото. Но дори и ако резултатите са по-високи или по-ниски от норма, не трябва да се паникьосвате.

Не е необходимо да изготвяте собствена диагноза и сами да си предписвате лечение. Преди всичко трябва да се консултирате с лекар, тъй като показателите могат да зависят от много фактори. Грижете се за себе си и за вашето здраве!

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via