Връхлита ни мощен атлантически циклон

Мощен атлантически циклон върви към България и всъщност вече попадаме в неговата периферия. На това се дължат и тези съвсем като изневиделица дошли валежи и бързо проясняване, пише meteobalkans.com.

Очертава се да появата на студен и умерен до силен вятър поне до сряда – в Дунавската равнина ще брули доста неприятно с до 45-50 километра в час. Но в Горнотракийската низина няма да се размине – в Пловдивското поле изгледите са за над 30 километра в час ветрове до сряда. Проветрението – 3 дни ще духа студен вятър и няма да се създават условия за приземно струпване на най-студения въздух и по планините ще е най-студено.

В периферията на циклона ще създадат условия за образуване на мощен средиземноморец, който обаче ще се изплаши от силния вятър и леко се очертава да ни заобиколи – ще хване малко Западна България тази нощ. Ще има и лек снеговалеж, макар че студът няма да е много и циклонът бързо ще се изнесе към Беломорска Тракия и ще се върне пак на североизток и ще закачи Странджа и Южното Черноморие – там са със зимен максимум на валежите, така че трябва с наближаването на разгара на зимата.

Най-много се очертава тази нощ да натрупа по старопланинското било – 5-10 см, и малко на североизток, традиционните снежни колоси – Източния Предбалкан и Източна Стара планина са с по 1-2 см за тази нощ. Но според моделите значителни валежи по-скоро не се очертават – по 3-5 литра и в крайния югоизток може и до 10 литра. Студът ще достигне пик във вторник около обяд и над Софийското поле ще е минус 8, но заради вятъра долу все пак ще прескача нулата през деня, няма да е съвсем леден ден, най-високата максимална в столицата за новата седмица се очертава да е утре – малко над 4 градуса. Вторник едва ще прескочи нула, а в сряда с изтъняване на студа може и до 2 да ги докара, но утрото ще е много студено – около -4 и може да стане най-мразовито за седмицата, ако не се реализира съботния леден минимум от почти -7.

Средиземноморецът ще бъде впечатляващ – от Бяло море ще поеме на североизток, ще се възнесе над северната част на Черно море и над Азовско, после ще навлезе в Черноморската низина. Ще има сериозни валежи в този район и ще започне да се връща, поемайки на северозапад, запад и ще блокира някъде над Украйна, където пък ще вали сняг известно време.

През уикенда ни очаква нов снежно-мразовит сценарий с мощен средиземноморски вятър. Изгледите са за най-много сняг в Рила – около 40 см, за Родопите – 30 см, за Стара планина – 20 см, а в Дунавската равнина може да хване по 5-6 см, в Горнотракийската низина по 1-2 см. ГФС е щедър и ако стане по настоящия сценарий, ще има достатъчно естествен сняг за старта на новия ски сезон. И ще има условия за задържане, тъй като мощни южняци засега не се очертават, които да вдигнат до 17-18 градуса температурите, а само съвсем символични затопляния.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via