Войник спаси красива еврейка от лагер на смъртта, обаче не могъл да я остави да избяга

Историята на 97-годишният Джон Макей и 93-годишната Едит Щайнер звучи досущ като холивудска продукция. Двамата се срещат при изключително тежки обстоятелства, но любовта им помага да преодолеят всички трудности, които се изпречват на пътя им.

Джон и Едит се запознават в разгара на Втората световна война. Едит е затворничка в лагера на смъртта “Аушвиц”, а бъдещият ѝ съпруг е шотландски войник. Джон служел в редиците на спецподразделение, освободило еврейските пленници от нацисткия лагер в Полша. Сред хората, които спасил, била 20-годишната Едит.

Младото момиче попаднало в концлагера заедно с майка си. След шест кошмарни седмици в Освиенцим, двете жени трябвало да бъдат екзекутирани в лагера “Берген-Белзен” в Германия. Те обаче така и не стигнали до там, защото по пътя били спасени от Джон и колегите му. В чест на успеха на спасителната мисия били организирани танци, на които главните герои на тази история се срещнали за първи път.

Шотландският войник бил много притеснен и помолил свой приятел да отиде при красивата еврейка и да я помоли да танцува с него. Едит обаче казала, че ще танцува, ако Джон я покани сам. След като събрал смелост, Джон отишъл при момичето и двамата танцували цяла нощ. Първият танц бележи началото на любовната им история, продължила повече от 70 години.

Войната нанесла тежки душевни рани и на Едит, и на Джон. 23-годишният шотландец бил пленен от нацистите в Северна Африка още в началото на войната и по чудо успял да избяга от италиански лагер за военнопленници, дегизирайки се с военна униформа на врага. Наложило се да се крие 18 месеца, за да не попадне отново в ръцете на противниците.

Едит е родена в унгарския град Секешфехервар. По време на войната 39 души от семейството ѝ загиват в концентрационни лагери. Само тя и майка ѝ успяват да преживеят Холокоста. Едит и майка ѝ заминават за Шотландия малко след съдбоносната среща и на 17 юли 1946 година двамата влюбени узаконяват връзката си и стават семейство.

От този момент те се посвещават изцяло един на друг. Създават две прекрасни деца – Шарън и Питър, които по-късно ги дарили със седем внука и пет правнука. Джон и Едит започнали свой бизнес, ставайки собственици на малко хотелче.

Последните си години прекарват в дом за възрастни хора. Джон е истински джентълмен и винаги се старае половинката му да е щастлива. Любовта и предаността, която изпитват един към друг, е очевидна за всеки, който прекара дори няколко минути в компанията им.

През февруари 2017-а двамата празнуват 71-ата годишнина от сватбата си. Три седмици по-късно Едит издъхва в ръцете на любимия си съпруг. Джон Маккей остава сам, но историята на тази двойка доказва и до ден днешен, че любовта може да победи всяка трагедия.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x