Военното министерство започна пропагандна кампания за казармата с изложба

Министерството на отбраната започна кампания за разясняване на положителните страни на наборната военна служба.

След като новият военен министър Красимир Каракачанов оповести, че връщането на казармата е залегнало в управленската програма, темата беше включена в програмата Националния военноисторически музей (НВИМ), който е подчинена на Министерството на отбраната структура.

На 19 май в него ще бъде открита изложба под наслов: „Дълг по задължение: история и гледни точки“. От музея обясняват, че поводът е Международният ден на музеите и европейската инициатива Нощ на музеите. Темата на двете инициативи тази година е “Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото”.

Явно наборната военна служба попада в категорията на “оспорваните истории” и “неизразимото” и на нея ще бъде посветена изложба с историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г.

“С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали”, се казва в съобщение на НВИМ.

От музея уточняват, че “В звук и картина” посетителите ще имат възможност да проследят “разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба”, за да изградят свое собствено мнение “на базата на историческия прочит на темата”.

Изложбата ще бъде достъпна безплатно и на 20 май и в самата Нощ на музеите от 18.00 до 24.00 часа.

Източник: Offnews.bg

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via