fbpx

Влияят ли сезоните върху кръвното налягане?

Не бива да пренебрегваме сигналите на тялото, защото те много често са показател за по-сериозен проблем

От изключителна важност е да обръщате внимание на кръвното си и да вземате мерки съобразно промените през всеки сезон. Лятото обикновено хората се оплакват от ниско кръвно, докато през есента и зимата има тенденция на покачване. Причината е, че лятото кръвоносните съдове се разширяват, а зимата се стесняват, което покачва горната и долната граница на кръвното.

Спадането на стойностите му при по-високи температури се дължи на обезводняването и загубата на сол по време на потене. Лекарите и пациентите са запознати с ефектите върху кръвното вследствие на температурните промени.

Засегнатите от проблема се нуждаят от медикаменти главно през зимата, а през лятото те могат да намалят приеманите от тях количества.
Това лято беше изключително нестабилно – редуват се периоди на висока влажност и умерени температури с големи горещини и това влияе директно върху цялата сърдечносъдова система. А всяка молекула от тялото ни е свързана със съдовата система и по този начин промените в атмосферата влияят върху целия ни организъм.

Есента, като променлив сезон със съпровождащите го колебания в атмосферното налягане, респективно на температурата влияят върху организма ни. Някои пациенти се оплакват от хипертония, а други от хипотония. Това е строго индивидуално, но по-обезпокоителното е когато измерените стойности варират. Подобно положение причинява цялостно неразположение и усещане за дискомфорт.

Не бива да пренебрегваме сигналите на тялото, защото те много често са показател за по-сериозен проблем. При наблюдение на подобни скокове в налягането, говорим за симптоматична хипертония.

И тъй като проблемите с кръвното се изострят най-чувствително през есента, много важен момент е да следите стойностите му през деня. Препоръчваме ви да го мерите по едно и също време. През есента в организма липсват някои витамини, необходими за нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.

Ето някои билки, които ще окажат благоприятен и ободряващ ефект върху тези важни органи.

Глог – съдържа много важни витамини като C, A, B, E, P и K. Чаят от глог понижава кръвното, снабдявайки сърдечният мускул с кислород.

Шипка – тя укрепва стените на кръвоносните съдове и засилва имунната система, благодарение на съдържащите се в нея желязо, магнезий, фосфор, пектин и много витамини.

Една от причините за повишеното кръвно през зимните месеци е липсата на достатъчно движение, което води до натрупване на тегло. Зимата много често храната, която консумираме е по-солена, това също влияе на показателите. Според нормите за хипертония се говори, когато бъде измерено кръвно налягане над 140/90 в три отделни дни. Високото кръвно, освен когато е с твърде високи стойности, не се усеща и това го прави особено опасно – нелекувано, то може да доведе до сърдечен удар, инфаркт, инсулт, както и до проблеми във функцията на бъбреците с всички последствия от това.

Благодарение на медицината днес кръвното може да бъде ефективно контролирано. В този процес трябва да участва активно и самият пациент, като спазва някои ограничения и води здравословен начин на живот. На помощ идват и апаратите за кръвно налягане, като е добре когато го мерим да го правим и на двете ръце, за да сме сигурни, че информацията е коректна.

Източник: az-jenata.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x