Владимир Каролев: Ще предложа промяна в закона относно свалянето на номерата!

“Пътувах за Рилските езера с приятели, когато полицаи ме спряха за рутинна проверка точно преди Дупница.” Това заяви икономистът Владимир Каролев, който днес разкри в социалната мрежа Фейсбук, че катаджии са свалили номерата на личния му автомобил, защото шофирал с изтекла книжка.

“Нямаше нарушения на правилата за движение. Зачудих се дори защо ме спират. Поискаха ми документите и се оказа, че шофьорската ми книжка е изтекла август месец. Разбрах, че законът е такъв, че след като ти е изтекла шофьорската книжка, ти правят акт и ти свалят номерата, но имам 12 часа, за да се прибера с колата. Не разбрах дали аз трябва да карам или друг шофьор, но понеже съм с приятели не шофирам аз, а ме возят”, обясни Владимир Каролев, съобщава ПИК.

“Трябва да отида в понеделник или във вторник, да си платя глобата и да си подам документите за нова книжка”, каза още икономистът.

“Искам да кажа, че тези полицаи се държаха много добре. Въобще нямаше намек за подкуп. Бяха абсолютно коректни, нямаше разправии. Обясниха ми закона и правилата”, разкри той.

“Всеки закон трябва да се спазва, но според мен е напълно излишно да се свалят номера за такова нарушение. Глобата е достатъчна, но съм съгласен, че законът в момента е такъв. Затова и ще предложа промяна в закона в тази област, защото свалянето на номерата според мен е безсмислено”, уточни Владимир Каролев.

“Няма никаква логика, ако не си направил сериозно нарушение, а единствено си бил небрежен, да оставаш без номера. Това не прави неправоспособен човек. Адски неудобно е”, коментира икономистът

На въпрос дали по-сериозен контрол и по-големи санкции ще намалят жертвите по пътищата той заяви: “Не мисля, че контролът и мерките ще имат такъв ефект. В Германия например освен на определени места, където е опасно, на магистралите няма въобще ограничение за скоростта – може да се кара и с 300 км/ч, когато това ти се позволява. И в Германия на глава на населението има по-малко катастрофи и жертви, отколкото в България. Основната причина за катастрофите у нас са лошите пътища. В това съм 100% убеден.

Особено пък за катастрофите с мотори – навсякъде има пясък, дупки и каквото още се сетите. Другата основна причина е, че българите преди години имаха много малко коли, а сега изведнъж много хора се качиха на коли и нямат голям опит, а и автомобилите, които управляват, са стари. Не мисля, че с по-сериозен контрол ще се оправят нещата. Контролът трябва да бъде електронен, да има повече камери.

Не може кола, която е на 50 години, да получава толкова лесно право да се движи по пътищата. Все още не сме узрели за контрол с хора, тъй като корупцията е твърде голяма.”

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via