Вижте кой зеленчук поскъпна с над 100% през 2018 г.

Справка на Profit.bg на база данни от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва, че повечето от основните храни отчитат понижение в цените си през 2018 г., а една малка част от тях се търгуват по цени на едро на по-високи нива.

При положение че цените в магазинната мрежа са по-високи спрямо 12 месеца по-рано, това би означавало, че надценката, която търговците слагат, е по-висока от преди година.

Като живеещи в страната с най-ниските доходи в ЕС, голяма част от гражданите предпочитат да купуват по-нискокачествени и евтини продукти. Въпреки това, процентът от доходите ни, който даваме за храна, е доста по-голям от средния за общността.

Но нека се върнем към статистиката.

Какво поевтиня и какво поскъпна през изминалата година?

Осем от основните храни отчитат спад в цената си на едро от повече от 10%. Тук попадат яйца и ябълки, загубили 31 и 27% от стойността си, както и лимоните, които купуваме с 23 на сто по-евтино.

Цената на едро при лещата и бананите е с 16 и 14% по-ниска спрямо края на 2017 г., докато захар, портокали и масло се продават с между 11 и 12% по-евтино.

Поевтиняването при кашкавала и скумрията е с около 9 на сто, а оранжерийните краставици понижават цената си със 7%.

Кой зеленчук купуваме на цени с над 100% по-високи от преди година?

Отговорът на този въпрос е зрелият лук кромид, който днес се предлага на нива от 1.22 лв./кг, или със 114 на сто повече спрямо 2017 г.

Сериозен ръст се отчита и при картофите и зелето, добавили 41 и 22 на сто, докато морковите се предлагат с 15% по-скъпо спрямо година по-рано.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via