fbpx

Вижте кои са ползите от седенето на пода

Колко често седите на пода? А бихте ли се хранили на пода, макар това да не е много често срещано в западния свят.

Научете повече за ползите от това да седите на пода.

1. Подобрява стойката.

Неправилната позиция на тялото и стойката като цяло водят след себе си куп здравословни проблеми. Седенето на пода естествено коригира стойката и предотвратява болките в долната част на гърба и кръста. Седенето на пода буквално принуждава човек да стои изправен и с изпънат гръбнак. Това намалява болките в раменете и врата.

2. Подобрява храносмилането.

Храненето на пода подобрява храносмилането. Макар това да не е популярно по нашите географски ширини, всъщност носи много ползи. Навеждането напред, за да лапнете храната, и след това връщането в изходна позиция стимулира производството на храносмилателни сокове. Така храната се смила по-добре и по-бързо.

3. Седенето на пода като форма на релакс.

Можете да превърнете седенето на пода в релаксираща практика или медитация. Просто затворете очи, изправете гърба и поставете длани на коленете. Отпуснете раменете, без да увисват. Притворете очи и за няколко минути се концентрирайте само върху дишането. Не мислете за нищо. С последното издишане отворете бавно очи. Ще се изненадате как тази релаксираща практика ще се отрази на настроението ви.

4. Седенето на пода подпомага здравето на ставите.

Седенето на пода за мнозина може и да е неестествено. Истината обаче е, че хората използват столове само от няколко века. Преди това седенето на пода е било съвсем нормално. Най-много ползи, разбира се, има за стойката. Не по-малко са те обаче за здравето на ставите. Постоянното сгъване на коленните и тазобедрени стави ги прави по-гъвкави, а с времето намалява риска от артрит и остеопороза.

Прочети цялата статия тук.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x