Вижте какви са ползите от повдигането на краката

Практикувате ли йога?

Дори и да не сте от любителите ѝ, вероятно понякога лежейки на пода или в леглото повдигате краката си на стената.

Е, трябва да знаете, че това е поза от йогата, която се нарича viparita karani.

Важно е, когато изпълнявате позата да не допирате плътно дупето си до стената, нека бъде на 5-6 см от нея, но същевременно е важно краката ви да са максимално опрени на стената.

Също така е добре под кръста си да поставите възглавница или навито одеяло. В тази йога поза се влиза бавно и се излиза по същия начин. Без резки движения, с равномерно дишане. Започнете с 5 минути и постепенно може да увеличите до 15.

Какви са основните ползи от практикуването на viparita karani (випарита карани)?

Релакс и успокояване на ума

В края на деня имаме нужда най-вече от релакс. Когато повдигнем краката си на стената, имайки контролирано дишане, това води до релакс на тялото. Понижава се сърдечната честота, което предизвиква реакция на релаксация и от своя страна спомага за намаляване на тревожността, стреса и безсънието.

Улеснява венозния дренаж и подобрява циркулацията

Задържате излишни течности? Освен че трябва да обърнете внимание на начина си на хранене, да спортувате, можете да си помогнете като поставите краката на стената за около 10 минути. Това ще помогне за оттичането на излишната течност. Също така, гравитацията подпомага циркулацията, като улеснява връщането на кръвта обратно в сърцето.

Облекчаване на подутите крака

Продължителното седене или стоене е честа причина за усещане за стегнатост, подуване на краката, поява на отоци. В края на деня има начин да облекчите тези неразположения. Просто повдигнете краката си на стената за 10 минути. Веднага ще усетите разликата.

Облекчава напрежението в долната част на гърба и тазовите мускули

Ако седите продължите време или работата ви е на крак, изисква да местите тежести, вероятно изпитвате и напрежение в долната част на гърба. Може да освободите налягането от гръбначния стълб, отново ако повдигнете краката си на стената. Може да го направите на пода и да легнете върху възглавница или докато си лежите в леглото. Веднага ще отпуснете напрежението и в тазовите мускули.

В допълнение, тази йога поза може да има още ползи за здравето, ако:

Сте в месечен цикъл

Имате топли вълни при менопауза

Страдате от фибромиалгия

Имате разширени вени

Страдате от синдром на неспокойните крака

Имате метаболитен синдром

Не се препоръчва, ако страдате от глаукома, хипертония, херния.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via