Вирусен хепатит уби човек в Бургаско

Случаят е регистриран през миналата седмица в Регионалната здравна инспекция.

Острият вирусен хепатит е сборно понятие, което обхваща група инфекции. Общото между тях е, че засягат черния дроб и имат сходна клинична картина. Те обаче се различават както по тип, така и по начин на заразяване и инкубационен период.

В България най-често се срещат хепатит А, В, C, D и пети – неопределен тип. Статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че тази година има увеличение на броя на заразените. Само през изминалата седмица са регистрирани нови 66 болни. Най-много са случаите на хепатит А , познат още като „болест на мръсните ръце“.

В момента този вирус се разнася усилено в Пловдив и Ловеч. Само за един месец в двата града са засечени съответно 109 и 60 случая на инфекцията. Случаите на остър вирусен хепатит В са били 18, а на хепатити С – 3.

Тези инфекции се активизират в края на лятото, но се разпространяват особено усилено през есента и зимата. Обикновено те достигат пика си през ноември-декември.

На база изследванията учените предупреждават, че се очаква бум и отделни взривове, които могат да достигнат епидемични стойности, пише „Телеграф“.

 

Може да харесате и