Въртим 42 млрд. лева

Парите, с които се разплащаме в страната, достигат 42.045 млрд. лева към края на месец май тази година.

Това показват данните на БНБ за най-бързоликвидните парични средства у нас, а именно паричен агрегат М1. Това са банкнотите в джобовете ни и тези, намиращи се в разплащателни сметки и овърнайт депозити. Общата сума на бързите пари нараства с цели 16.5% на годишна база.

Парите, с които населението се разплаща в брой, възлизат на 12.7 млрд. лева към края на май. Това е ръст от 12.7% спрямо същия месец на 2016 година. Средствата, намиращи се разплащателни сметки, достигат 29.2 млрд. лева, което е скок от цели 18.3% на годишна база.

Увеличението на бързоликвидните парични средства издава добри перспективи за родната икономика, тъй като граждани и бизнес разполагат с възможността да потребяват. Това си личи и от данните за брутния вътрешен продукт на страната, който нараства с 3.5% на годишна база към края на първото тримесечие на тази година. Може да се търси и връзка с така наречения бум на имотния пазар у нас, тъй като ниските лихви по депозитите провокират някои хора да търсят други инвестиционни възможности за спестяванията си, което логично води и до ръст на наличните пари в икономиката.Въртим 42 млрд. лева

На този фон кредитирането в страната също расте.

Кредитите за фирми нарастват с 3.3% на годишна база през май 2017 г. и в края на месеца достигат 31.016 млрд. лв (+овърдрафтите).

Заемите за физически лица достигат сумата от 19.127 млрд. лв. (+овърдрафтите) към края на май 2017 година, което е ръст от 5.8% на годишна база.

Жилищното кредитиране също отбелязва раздвижване, като общата сума по това перо достига 8.955 млрд. лева (+овърдрафтите), нараствайки с 3.2% на годишна база.

Заемите за потребление достигат сумата от 7.504 млрд. лева (+овърдрафтите), което е с 4% повече спрямо същия месец на миналата година.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via