fbpx

Варненски лекари спасиха млада жена в напреднала бременност

Лекари от варненската болница „Света Анна“ спасиха млада жена в напреднала бременност и направиха възможно раждането на бебето й – живо и здраво, въпреки непостигнатата пълна зрялост и тежкото общо състояние на майката.

В екипа, дарил с най-голямото щастие – майчинството, 30-годишната Димка от Лудогорието се включиха началникът на Родилното отделение на варненския „Пирогов“ д-р Милко Папазов, началникът на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Валентин Власаков и шефовете на клиниката по гинекология проф. Явор Корновски и на отделението по гастроентерология д-р Нестор Мерджанов.

Събирането на мултидисциплинарния екип се оказа неотложно миналата седмица, след като бременната в 34-та гестационна седмица жена потърси помощ в МБАЛ „Света Анна“ в тежко състояние и в реална заплаха за живота, включително и на бебето.

Медиците от болница установиха, че 30-годишната Димка, освен в напреднала бременност, е с неалкохолна чернодробна цироза, диабет и асцит (наличие на сериозно количество течност в стомаха). Тежката и сложна клинична картина се оказа причина жената да бъде лекувана консервативно в няколко лечебни заведения. Състоянието й междувременно се усложнило и тя бе приета в „Света Анна“ изпълнена с отчаяние и страх, че няма да прегърне първата си рожба, чакана три години и предшествана от две загубени бебета.

Специалистите от спешната болница на Североизточна България взеха решение да пристъпят към радикални мерки, за да спасят живота и здравето както на майката, така и на бебето.

В резултат на серия интервенции от корема на младата жена бяха източени литри течност, а бебето бе извадено и поставено в кувьоз и под наблюдение на специалистите в отделението по неонатология в болницата.

30-годишната Димка бе изписана преди края на работната седмица, а малкият й син Васил остава под наблюдение в отделението по неонатология, докато достигне тегло, безопасно за изписване и отглеждане в домашна обстановка.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x