Вълна от протести обхвана цяла България

Вълна от протести обхвана цялата страна. Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли. Очаква се протестиращи да блокират както основни пътища в страната, така и гранични пунктове.

Колони от автомобили планират да затворят пътища към част от граничните пунктове. В предварителните информации, шествия ще се насочат към границите ни с Румъния, Гърция и Турция, като се посочват пунктовете “Кардам”, “Кулата”, “Лесово” и “Капитан Петко Войвода”.

Стотици хора се събраха в Свиленград. Те изчакаха шествието, което по-рано тръгна от Хасково, но се забави, тъй като полицията ги върна от магистралата и ги пренасочи по стария път. Заедно с протестиращите от цялата област свиленградчани смятат да се отправят към граничния пункт “Капитан Петко Войвода”, съобщи Нова телевизия.

Хората в Хасково заявиха, че протестът е срещу безобразията в страната и искат да живеят нормално. По думите им оставката на Валери Симеонов е малка победа, но протестите ще продължат, защото безобразията не са свършили. Те се заканиха, че няма да спрат да протестират, докато правителството не започне да работи в интерес на обществото.

Към София се насочват няколко автошествия от страната. Ще има общо четири протеста. Паралелно с този на майките на деца с увреждания, ще се проведат още два с искане за оставката на правителството и един за свобода на вероизповеданието. На площад „Батенберг” след обяд ще е най-големият. На него се очаква да се включат хора от Перник, Пазарджик, Враца и Пловдив.

За сигурността ще се грижат общо 2000 полицаи в цялата страна. В столицата те ще са 1000. От МВР не могат да дадат точна статистика колко точно са протестите в национален мащаб, тъй като имало и такива, които се организират през социалните мрежи без знанието на полицията и общинските власти.

Протестиращите от Плевен са решили да зареждат по бензиностанциите за по 1 лев, след което да направят и пешеходно шествие от централния площад в Плевен до театъра.

Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха движението по пътя Ловеч-Троян при разклона за село Калейца. Блокадата започна в 12.00 часа и ще продължи до 14.00 часа. Образуваха се големи колони от автомобили, които обаче се пропускат през 20 минути. Организаторите на протеста обявиха, че той е мирен, не е обвързан с политически партии, насочен е както срещу управляващите, така и срещу всички политици. Те са против високите цени на горивата, като предлагат годишните винетки да бъдат включени в цената на горивата. В протеста участваха и много майки с деца, които настояват за увеличаване на детските надбавки. Всички протестиращи се обявиха и за по-високи доходи.
По-късно ще бъде организирано мотошествие по основните улици на Троян.

От 14.00 часа е насрочен протест и в Ловеч пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард “България”.
Протестиращи от Тетевен и региона ще изразят недоволството си от 14.00 часа на пътен възел “Боаза” на главния път София-Варна. Предвидено е автошествие от там до бензиностацията на входа на с. Български извор.

Протест с автошествие и в Бургас. Събраха се стотици автомобили, които ще се насочат към автомагистрала „Тракия”. По този начин те ще изкажат недоволството си срещу високите цени на горивата и данъчната политика. Те искат и оставка на правителството. Бургазлии са категорични, че оставката на Валери Симеонов и поевтиняването с минимални стойности на горивата категорично не ги удовлетворява. В следващите часове се очаква затруднено движение от Бургас в посока Ветрен, където е началото на магистрала „Тракия”.

В Русе протестиращите се обявиха против системното замърсяване на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

Масов протест и блокада на път в Разлог. Освен че споделят общото недоволство, местните хора се вдигнаха и заради високата цена на водата в региона. Движението на главния път между Разлог и Банско е затворено. Има напрежение между протестиращи и полицаи.

Протести и в Северозападна България. Сред кратко автошествие из улиците на Монтана жителите блокираха една от бензиностанциите в града. Те ще се насочат към главен път Е-79, където не се очаква да блокират движението. След това жителите на Берковица, Вършец и Монтана се очаква да блокират прохода „Петрохан”. И тази седмица те протестират заради високата цена на горивата и живота в Северозапада.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via