В страните от Западните Балкани има радикализация сред населението

В страните от Западните Балкани има радикализация сред населението, но в сравнение с предходни години по-малко са привлечените чуждестранни бойци за Сирия.

До момента около 800 лица са пътували до конфликтните зони в Сирия и Ирак, за да се присъединят към „Ислямска държава“.

Ислямските движения са взаимосвързани в целия район и с държавите членки чрез техните диаспори там. Ние играем своята роля в района, като подкрепяме операциите за разбиване на каналите за наркотици, оръжия и се борим с тероризма“, каза Олдрич Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол.

Над 1000 са бойците в „Ислямска държава” от страните в Европейския съюз, като 800 от тях са от Западните Балкани. Това стана ясно на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол над дейността на Европол в София. Борбата с тероризма, организираната престъпност и киберсигурността обсъждат депутати, еврокомисари и експерти в НДК в рамките на четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското европредседателство.

Над 130 парламентаристи от страните членки, експерти по полицейско сътрудничество и еврокомисари са в НДК, за да обсъдят следващата многогодишна програма на Европол, както и стратегията ѝ за външна дейност. Един от основните изводи, който се посочва в докладите на Европол е, че Западните Балкани си остават основна зона за транзит и трафик на незаконни стоки, наркотици и оръжие, както и на хора.

Също така регионът е основен източник на радикализирани млади мъже, които се вливат в редиците на „Ислямска държава“.

Големият проблем според полицейските експерти е следният – когато „Ислямска държава” претърпява пълна военна загуба, тези бойци ще се изтеглят обратно към страните си. Тук ще бъде ролята на Европол да идентифицират и неутрализират тези мъже.

Добрата новина е, че европейските служби и страните членки от Европол са задълбочили сътрудничеството си и по-често се ползват от общите информационни масиви, съобщи БНТ.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via