В Силистра готвели общински имоти за мигрантски центрове

Три сгради общинска собственост ще стават мигрантски общежития от затворен и отворен тип, алармираха медиите трима общински съветници.

В студентското общежитие от месеци не заселвали никого и то било напълно празно

В студентското общежитие от месеци не заселвали никого и то било напълно празно

 

Веселин Георгиев от ВМРО, част от местната коалиция „Гражданско единство”, Димитър Трендафилов от същата коалиция и Георги Кирилов от БСП, са подписали предложение за приемане на декларация против изграждането на подобни центрове на територията на община Силистра. Тя ще бъде предложена за гласуване на предстоящата сесия на местния парламент на 22 декември.

Според съветниците от „появила се информация” ставало дума за студентското общежитие край закрития басейн, бившия дом „Майка и дете” в Калипетрово и закритото тази година училище „Юрий Гагарин”. Веселин Георгиев не уточни от къде е дошла информацията, но заяви, че е „от много високо място”. Според неофициална информация още от началото на лятото в студентското общежитие не били настанявани жители и то пустеело.

Закритото през май училище „Юрий Гагарин” бил един от оглежданите за бежански център имоти

Закритото през май училище „Юрий Гагарин” бил един от оглежданите за бежански център имоти

Тримата съветници твърдят, че: „Този евентуален акт на криворазбрана солидарност ще има негативен дългосрочен ефект. Силистренските граждани не одобряват изграждането на каквито и да било центрове за настаняване на бежанци. Дори и самите слухове за подобно начинание нагнетяват напрежение сред обществото.” Съветниците са убедени, че евентуалното присъствие на подобни елементи представлява заплаха не само за националната сигурност, но и за живота и здравето на силистренци. Според тях в никакъв случай последствията няма да имат положителен характер – повече средства за постоянно полицейско присъствие в района на общежитията, нагнетяване на отношенията с местното население, пишат тримата членове на местния парламент и призовават: „Уважаеми колеги, общински съветници, помислете за риска, на който ще изложим полицейските служители, както и гражданите, живеещи около тези центрове.”

Не бил за пренебрегване и въпроса за здравните грижи към бежанците. Неминуемо някои от тях се нуждаели от медицински прегледи, консултации и лечение. Кой ще плати разходите за тези грижи? „Ще се наложи ли нашите лекари да си спомнят за някои отдавна забравени в нашата страна заболявания”, риторично питат Георгиев, Трендафилов и Кирилов?

„Нека мислим за бъдещето на нашите деца и внуци, без излишно да се обременяваме с норми на поведение, които някой друг иска да ни наложи!”, призовават общинските съветници с надеждата да бъдат подкрепени от колегите си в Общинския съвет.

Източник: http://www.paralel44.com/

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via