В новите учебни програми ще бъдат премахнати Алеко Константинов и Емилиян Станев за сметка на нови произведения на съвременни автори

Фейлетоните на Алеко Константинов и произведенията на Емилиян Станев, вече няма да присъстват в учебниците по български език и литература.

Това става ясно от новите учебни програми, които Министерството на образованието и науката публикува за обсъждане. Промените касаят основно 11-и и 12-и клас.

Вместо публицистиката на Щастливеца, в 11-и клас ще се изучава неговият “Бай Ганьо на гости”, а Емилиян Станев изпада като задължителен автор изобщо от образователната програма за средните училища. Запазва се, както досега, изучаването в последните две години в клас само на български автори.

Някои от досегашните текстове са орязани за сметка на нови произведения на съвременни автори като Виктор Пасков и Борис Христов.

Съществена разлика с досегашните програми е изоставянето на хронологичния принцип на изучаване на творбите. Те са групирани на тематичен принцип: любов, вяра и надежда, труд, природа, смърт, род и родно, памет, власт, насилие и др.

Тази промяна се налага заради новия закон и въвеждането на втори гимназиален етап, обясниха от просветното ведомство.

Поемата “Септември” на Гео Милев вече няма да се изучава, както досега в 12-и клас, а в 10-и. В 11-и клас пък като непознат автор се въведе Никола Фурнаджиев със “Сватба”.

Причината е да се обслужи тематичният принцип при подбора на автори и произведения.

Още статии в тази категория