В Бургас оперираха успешно момиче със Синдрома на лешникотрошачката

Успешна операция от редкия Синдром на лешникотрошачката бе извършена в университетската болница “Дева Мария” в Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Операцията се прави за трети път в България и за първи път в извънстолично болнично заведение.

Става дума за 18-годишно момиче, което след 2-годишна възраст е страдало от поредица тежки здравословни проблеми поради нарушено кръвообращение в лявата част на тялото.

Причината – лявата бъбречна вена е била притисната между аортата и мезентериалната артерия.

Сложната 4-часова операция по освобождаване на вената е извършена от екип под ръководството на известния съдов хирург проф. Тодор Захариев.Лекарите са успели да пришият наново притиснатата вена и да възстановят кръвоносния съд, без да се налага поставяне на изкуствени материали.

Контролният скенер, който е направен след операцията, показва, че проблемът е отстранен успешно.

Участвал е целият състав на Клиниката по съдова хирургия към университетската болница “Дева Мария”- началникът на клиниката доц. Борислав Денчев, д-р Галин Желев, д-р Тодор Драганов, д-р Георги Николов и д-р Елена Домусчиева, както и анестезиолозите д-р Николай Игнатов – който е началник на ОАИЛ към болницата, и д-р Петър Митков.

18-годишната Женета Вангелова от Варна пристига в университетската болница в търсене на лек за заболяване, което я е следвало през целия й живот. До преди месец никой от десетките лекари, които е посетила, не успява да разбере какво точно ѝ има. Майка ѝ Гинка Вангелова – лаборантка във варненска болница, показва дебелите папки с епикризи, които бележат всеки нов престой в клиника, всяко ново изследване и всяка нова надежда, че накрая проблемът е намерен. До следващата хоспитализация.

През последните месеци е имало случаи, в които осемнайсеттгодишното момиче е хоспитализирано по два пъти месечно.

Днес Жени вече е удома и скоро ще продължи с обичайното си ежедневие.

Красивото момиче ще бъде първа година студентка в Медицинския университет във Варна, като за реализация в живота е избрала благородната професия на медицинска сестра.

Семейството на Жени съветва всички, които имат хронични проблеми с неизяснен произход, да търсят причината и да не разчитат на решения на парче.

“Когато се повтори едно и също нещо 2-3 пъти, трябва да се взимат мерки. Трябва да се търси причината, а не да се решава проблемът за момента. Трябва да има алгоритъм, който следи прегледите на болните. Не може един човек да посети 15 пъти спешен кабинет за едно и също нещо и да не се обърне внимание на това.” – категорична е Гинка Вангелова.

 

Може да харесате и