В Барселона стартира експеримент с безусловен базов доход

Двегодишен експеримент с изплащане на фиксирани средства за борба с бедността бе утвърден в Барселона. От октомври всяко от 1000 домакинска в бедния район Бесос ще получава между 100 и 1676 евро месечно.

В Барселона стартира експеримент с безусловен базов доход

В продължение на 2 години в Барселона ще се проведе този експеримент с нова форма на социална гаранция B-Mincome. Името на проекта е свързано с програмата Mincome в Канада, която се осъществи в страната през 70-те години на 20 в.

Организаторите в Барселона не използват понятието безусловен базов доход. На негово място те използват термина „общинска инклузивна подкрепа“. Същността обаче като цяло остава непроменена.

Според условията на експеримента, жителите на най-бедния барселонски район Бесос ще получават не само парични средства, но и помощ в търсенето на работа и социалната интеграцията.

В проекта ще вземат участие 2000 домакинства, които вече получават социални помощи от държавата. Участниците са подбрани на случаен принцип. При желание семействата може да се откажат от участие, съобщава сайтът BIEN.

От избраните семейства половината ще представляват контролна група, а останалата част – 1000 семейства, ще получават фиксирано заплащане. Участниците, получаващи средствата, ще бъдат разделени на 10 групи. Едните ще получават месечно по 100-1676 евро, в зависимост от състава на семейството и финансовото положение.

Част от участниците – 450 семейства, ще получават само помощи. Други 550 домакинства ще бъдат подпомогнати с търсене на работа и намиране на учебно заведение. Освен това те ще бъдат въвлечени в обществения и финансов живот.

Участниците от експеримента ще общуват с организаторите посредством мобилно приложение. В продължение на 2 години семействата трябва да останат да живеят в Бесос – това е основното изискване за участие в програмата.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via