В България няма средна класа

В България имаме една особеност – почти нямаме средна класа. Имаме бедни и много богати хора. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова.Експерт: В България няма средна класа

„Казвам го абсолютно категорично по простата причина, че 80% от хората получават доходи под средната работна заплата и то доста. Те нямат ония елементарни 566 лв., които колегите от КНСБ изчислиха, че са необходими на един човек, за да се издържа и да може да си плаща сметките. Много добре знаете, че 35%, според българската статистика и Евростат, от хората в България са в крайна бедност. Те имат доходи под прага на бедност“, коментира Зайкова.

По думите й това са 70% от пенсионерите и т.нар. „работещи бедни“. „Ние сме рекордьори по броя на работещи бедни. Нищо, че г-н Бойко Борисов каза, че почти нямаме безработица. И какво от това, след като имаме 700 000 работещи бедни. Хора, които работейки 8 часа с труда си, не могат да покриват разходите си“, допълни тя.

Мика Зайкова добави, че четиричленно българско семейство според Института на КНСБ е необходимо да има доход 2287 лв.

„Само че много български семейства имат такъв доход. Това означава двамата родители да имат доходи над средната работна заплата. Средната работна заплата обаче не е онзи точен показател, който показва доходите. Ако вземем най-елементарната сметка – вие взимате заплата от 600 лв., а моята да речем е 20 000 лв. Това ще рече, че средно ние получаваме над 10 000 лв. Вие обаче всъщност не получавате 10 000 лв., а аз взимам много над 10 000 лв.“, поясни Зайкова.

Според нея средната работна заплата не е онзи фактор и не може да бъде показателна за темповете на доходите в България. „Трябва да се гледат групите с отделните доходи, а както ви казах, 80% от българите взимат под средната работна заплата – тоест под 650 лв.“, каза още Мика Зайкова.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via