fbpx

В България има 433 хил.държавни служители, контролиращи 405 хил.работещи фирми

306

Шокираща статистика представи председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

България има армия от 433 хил.държавни служители, които контролират 405 хил.работещи фирми.

„Едно от обясненията за намаляване на безработицата в България е драматичният ръст на наемане на хора в администрациите. На всеки един стопански обект си има зачислен по държавен служител, което от своя страна кара всяка фирма да назначи човек, който е за връзка с „инквизиторите”. България е два пъти по-малка от Холандия, но там чиновниците са 20 хил., докато ние тук поддържаме армия за 20 Холандии”, допълни Радосвет Радев.

Шефът на БСК отбеляза, че за бизнеса голям проблем е начинът на провеждането на обществени поръчки. Парите се харчат непрозрачно, търговете се правят за „наши хора” и печелят от същите тези „наши хора”, отсече Радев.

„Специфичните проблеми са тромава и инквизираща държавна администрация. Един от случаите е свързан с работата на РИОСВ, друг с Инспекцията по труда, те се повтарят и си приличат. Смея да твърдя, че държавната администрация не е готова да партнира с бизнеса. Куриозното, е че на най-високо ниво – министри, председатели на агенции декларират това нещо, но средният мениджмънт унищожава бизнеса”, каза пред журналисти в Бургас Радосвет Радев.

В Бургас той е бил запознат с казуса на средноголяма компания с 200 души работници, която била изряден данъкоплатец, но определени обществени поръчки били печелени от фирми с 20 служители, които наемали подизпълнители , работещи „на черно”.

„Регламентите в България не защитават почтения бизнес”, категоричен е Радосвет Радев.

Може да харесате и