Установиха нужното пространство на един човек, за да се чувства щастлив

Учени са провели експеримент, по време на който става ясно, че хората се разболяват много по-често, когато живеят в по-малък апартамент.

Експертите са установили, че нормата за пространство на един човек е 14 квадратни метра.

Когато сте млад, не обръщате внимание на това колко голямо ще е жилището ви. Това мнение изразява психологът Анна Гарш. Според нея най-важното за младите е да си имат собствено кътче и ъгъл. В края а краищата е важно да имате къде да се скриете от всяка суматоха в града и просто да се почувствате уютно. Не всичко обаче е така леснo, колкото изглежда.

Когато еди човек заживее в апартамент, започва да го пълни с мебели, книги и вещи. Всичко това подсъзнателно му оказва натист.

Поради липсата на лично пространство могат да започнат пристъпи на апатия, нервност и депресия. Човек всъщност е в клетка. Може да чувства безнадежност, защото разбира, че няма възможност да промени позицията си. След това всичко изглежда сиво – работата, здравето, че дори и съществуването, смята психоложката.

Според специалисти децата, които израстват в малки апартаменти, израстват в огромна беда.

„Те са били лишени от собствено пространство по време на детството, а това всъщност е просто желание за защита и спокойствие. Важно за всеки е да разбере, че другият понякога иска да бъде сам. Ето защо понякога на всеки му трябва пространство, в което да се отпусне”, казва Гарш.

„Вярвам, че не повече от двама души трябва да живеят в едностаен апартамент, за да може психологическият климат да ги удовлетворява. Трябва да уважавате ближния си и да удовлетворявате желанията му. Иначе може да започне да страда от ниска концентрация, липса на внимание, нежелание за комуникация и постигането на различни постижения в работата и образованието, смята експертката.

Още статии в тази категория