Усетите ли един от тези 4 признака, незабавно отидете при онколог!

Ракът на стомаха – е достатъчно разпространен вид злокачествен тумор, който може да се намира в горната част на стомаха, в пилора и в тялото на самия орган.

Това е заболяване с висока смъртност, най-често се диагностицира при мъжете и в повечето случаи, е следствие от злоупотребата с “радостите от живота” като неправилно хранене, вредни навици, както и инфекциозни и генетични фактори.

При 80-90% от пациентите, диагностицирани с рак на стомаха, по тялото се разпространяват метастази – вторични тумори. Те твърде често се установяват в белите дробове, тъй като през този орган се изпомпва голямо количество кръв, чрез която се разнасят и злокачествените клетки. Ето защо е толкова важно навременно откриване на тези вторични признаци на болестта, пише Здраве.то.

“В ранните стадии на рака на стомаха той почти не се проявява, затова без специално оборудване и обстойни изследвания е много трудно да се установи това заболяване”, обясняват експерти от Университетската клиника във Фрайбург (Германия). Ето защо е изключително важно хората да обърнат внимание на следните симптоми:

  • Лош апетит, гадене, повръщане;
  • Киселини и голяма загуба на тегло;
  • Повишена киселинност, тъмен цвят на изпражненията;
  • Постоянни болки в стомаха.

Естеството на болката често сигнализира за разпространението на рака към съседни органи: болки в кръста са по-типични за попадане в панкреаса; болка, подобна на ангина – за разпространение в диафрагмата; подуване на корема, куркане на червата, запек – това вече е тумор в напречната част на дебелото черво.

 

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via