Умишлен палеж уби трима души в Пловдив! (Видео)

Трима души изгоряха в Центъра за психично здраве в Пловдив тази нощ. Телата бяха открити след потушаването на пламъците. Според прокуратурата пожарът вероятно е запален умишлено.

Това съобщи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов. По случая е образувано досъдебно производство.

Попов поясни, че става въпрос за умишлен палеж, тъй като по нормативна база в отделението е недопустимо внасянето на всякакви запалителни средства.

„При положение, че в хода на досъдебното производство се съберат достатъчно доказателства за това, че се касае изцяло за пожар по непредпазливост, ще настъпи преквалификация на деянието”, посочи Попов.

Видео:

В отделението, където е избухнал пожара са настанени, макар и на свободен режим, психично болни лица, страдащи от параноидна шизофрения. Това означава, че по Нормативна уредба трябва да има строг охранителен режим, с възможност за разходки на болните до два часа, но в рамките на стационара. Режимът не позволява внасянето на всякакви уреди, с които могат да се самонараняват лицата, или да нараняват други. Забраната се отнася и за запалителни материали – кибрити, или запалки, както и електрически крушки, освен луминисцентни лампи, и други електрически уреди.

Според прокурор Попов, именно затова със сигурност са изключени причини за пожара като не изрядни електрически уреди, тъй като такива там е нямало, както и той да е причинен от късо съединение. Огледът е приключил преди часове.

Евакуираните пациенти все още не са върнати в стаите. Според първоначалния оглед в стаята се е развира доста висока температура за кратко време. Това се дължи на матраците, върху които са лежали болните, които са били от дунапрен, предава Нова тв. Експертизите тепърва ще установяват точните причини за пожара, каза прокурор Румен Попов.

Горяла е само една стая. Огънят е бил забелязан от дежурния лекар, който се обадил на тел. 112. Фелдшерът тръгнал да извеждат хората от стаята, но е бил обгазен. В момента той също е в болница.

При пристигането на пожарникарите смъртта на тримата мъже е била настъпила отдавна. „Това са лежащо болни, но те са на свободен режим, не са били приковани към леглата. Имали са възможност да се разхождат в коридора, който стои заключен, могат и да влизат от една стая в друга”, каза Попов. Иззети са записите от видеонаблюдението, което е налично в коридора и ще се оглеждат тепърва.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via