Уловиха една от най-рядко срещаните риби в света в Созопол

Морското създание е уловено от рибаря Георги Костадинов край Созопол преди седмица. Рибата е една от най-рядко срещаните и обитава предимно родното Черноморие и части от Егейско море.

Морската лястовица не е сред защитените в Червената книга риби, но видът ѝ се среща все по-рядко. Това е и причина експерти да съветват тя да не се лови. В социалните мрежи щастливецът сподели мигове от улова.

Костадинов побърза да уточни, че е върнал лястовицата в морето, тъй като знаел за застрашеното ѝ съществуване, пише в. “България днес”.

Редица потребители изразиха възмущението и недоволството си от улова. Според тях това е мъчение за водното създание, а родните рибари бяха заклеймени като изтребители на речното ни богатство.

Рибата е от вида Червена лястовица, която достига размери до 50 см. Главата и тялото й са с нетипични форми. Лястовицата има 3 самостоятелни лъча на страничните перки, които функционират като крака. Вторият чифт плавници са полупрозрачни и изглеждат като криле. Когато се ядоса, крилата й могат да се видят в различни цветове. Този вид риба е позната с изключителното си умението да “говори”. Тя става изключително “приказлива” по време на размножителния си период. Привърженици на морската флора и фауна разкриват, че рибата издава пискливи звуци, когато се чувства в опасност.

Създанието не е опасно за хората, а изключителен белег е, че може да мени цвета си, ако се чувства застрашено. През последните 20 г. риба от подобен вид е хващана само няколко пъти, а харпунджиите са привлечени по-скоро от чудатите й форми, отколкото от качеството на месото.

Рибата е сред най-желаните от колекционери притежания. В Черно море се срещат и два вида морска лястовица – сива и червена.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via