fbpx

Ученици от Смолянско луднаха по „Син кит“

РЗИ – Смолян организира информационна кампания сред училищата в областта за опасността от интернет играта „Син кит“, след като стана ясно, че десетки ученици от региона са се включили в „играта на смъртта“, съобщи Светлана Стефанова, ст. експерт „Връзки с обществеността“ в инспекцията, предаде от БТА.

При срещите с учениците е установено, че са единици децата, които не са запознати с играта, тласкаща към самонараняване и самоубийство. Рисковете и разрушителните „мисии“ на „Синия кит“ са достигнали и до учениците от най-отдалечените населени места в планинската област.

Кампанията помогна на родители и деца, особено в случаите, когато участвалите на определени нива от играта малчугани са били заплашени в мрежата, че ще бъдат убити семействата им, ако се откажат, посочва Светлана Стефанова.

В рамките на кампанията са проведени срещи и обучения с 870 ученици от 5 до 10 клас и 36 учители от Смолян и областта. Оказало се, че „Син кит“ е добре известна игра сред ученическите среди, а 4 процента от децата /предимно 12 – 15-годишни/ признали, че са се съгласили да участват в играта.

Повечето се включили от любопитство, желание за вдигане на адреналина, самота и дори с мотив да покажат на родителите, че могат да довършат докрай нещо, което са започнали.

Поканите за участие в „Син кит“ са изпращани обикновено от непознати хора, в някои случаи от виртуални „приятели“ в групата им. Офертите са отправяни първоначално на руски, а след това и на английски език. Задължително изискване било децата да изпратят видеоматерил, доказващ стриктното изпълнение на всяка дадена задача.

Даваните на децата предизвикателства са сходни с тези в Русия – рисуване на кит върху дланта с бръснарско ножче или с друг остър предмет, събуждане в точно определен час, гледане на страшни филми, правене и изпращане на „по-секси“ снимки, извършване на палеж в дома или в училището, извършване на кражба, посочва Светлана Стефанова.

По нейни данни в една община в областта са установени случаи на самонараняване на деца, изпълняващи предписаните „мисии“. Повечето от учениците в областта са достигнали до четвърто – пето ниво на играта и се отказали, когато им възложили да преминат към кражби. След отказа последвали заплахи, че семействата ще бъдат открити по IP адреса и ще бъдат убити децата и родителите им.

Кампанията на РЗИ даде отговори на безпокойствата и страховете на учениците, както и на родителите, за които рисковете на „Син кит“ са непознати, коментира Светлана Стефанова. Разпространени са информационни брошури сред родителите с препоръки как да се противодейства на онлайн тормоза. Инициативата е проведена с методическа помощ от Териториална служба БОП, Детска педагогическа стая – Смолян и Център по безопасен интернет.

Като основни препоръки към децата се отправя предупреждението да изключат от приятелските си кръгове в социалните мрежи всички непознати, да не отговарят на покани за приятелство и съобщения от непознати, да посочват в своите профили възраст близка до реалната, тъй като в регистрациите на непълнолетните има допълнителни защити и др. На участвалите в „Син кит“ ученици е обяснено, че е невъзможно да бъдат проследени и открити по IP адрес.

И в бъдеще ще продължи обучението и образоването на родители по темите за предотвратяване на интернет тормоз и защита на децата от агресията в социалните мрежи.

Кампанията бе спешно организирана поради риска някое от участващите деца да достигне до крайното ниво и да изпълни последната задача – да се самоубие на 50-ия ден, обобщава Светлана Стефанова.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x