Учени направиха сензационно разкритие за извънземните, планетата Земя и парниковия ефект

Учени нанесоха удар на мисията за намиране на живи организми на други планети, извън Земята.

Според тях нашата планета има необикновеното качество да има течна вода – най-важната предпоставка за наличието на живот и условие, което другите планети не изпълняват, предаде AFP.

 

Предполагаше се, че е възможно планетите, които обикалят около звезди, подобни на слънцето, да имат течна вода на тях, или да преминават през фази, при които ледът се втечнява. Това би се случило, ако млада Тъмна звезда на някоя ледовита, млада планета, както Земята в ранната си фаза, започне да се затопля и придобие същите качества като Слънцето, това би стопило ледените обръчи на обикалящата планета и би я изпратило в орбита, която би била на подходящото разстояние – т.нар. зона „Голдилокс“. Тази теория бе оборена в материал на известно списание, което се занимава с темата. Там се твърди, че този вариант е по-малко вероятен, отколкото се предполагаше, уточнява Фокус.

Юн Янг, от Пекинския университет в Китай и екип от изследователи, са използвали климатични модели за да симулират еволюцията на ледените планети. Оказало се е, че без парниковия ефект – уникално за Земята явление – енергията, нужна за затоплянето на ледена планета, няма да бъде достатъчна за да предизвика прехода от заледяване към инферно, по средата, на който, трябва да е фазата, в която е възможно да се образува живот.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via