fbpx

Турската полиция има важни доказателства във връзка с убийството на Джамал Хашоги

Турската полиция е открила следи от флуороводородна киселина и други химикали в саудитското консулство в Истанбул, където на 2 октомври тази година беше убит журналистът Джамал Хашоги, предаде „Ал Джазира“.

Истанбулската прокуратура твърди, че Хашоги е бил нападнат още с влизането си в сградата, след което е бил измъчван и убит. Саудитските власти отказват да дадат информация какво са направили с тялото му. Рияд все пак призна, че Хашоги е бил убит, но след седмици на отричане.

Турските служби имат доказателства, че тялото на Хашоги е било унищожено с киселина, за да няма никакви доказателства, уличаващи саудитците. Рияд отрича саудитският крал и неговият престолонаследник принц Мохамед бин Салман да са знаели за убийството, но разследващите се съмняват в тази версия.

Джамал Хашоги беше критик на властта в Саудитска Арабия и някои от предприетите реформи в консервативното кралство. Последната информация гласи, че убийството е било възложено на специален екип, състоящ се от 50 души и известен като „Тигърски отряд“. Турски анализатори смятат, че убийството на Хашоги неслучайно е било извършено точно в Истанбул. Според тях целта е била да бъде сплашена Турция, където живеят много хора от средите на критиците на саудитския режим.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x