Туризмът е браншът с най-малък шанс за реализация на висшистите в България

До 2020 г. едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм

По данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система реализацията след придобиването на висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления.

Само 19.7% от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47% за всички останали направления.

До 2020 г. едва 2% от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. Това показва социологическо проучване, проведено през 2015 г. като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България, съобщиха от МОН.

Въпреки намаления прием за предстоящата академична година броят на първокурсниците в професионално направление „Туризъм“ – 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. Те са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в тази област.

С най-голям успех намират работа по специалността си възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ (34% от завършилите), а най-трудно – абсолвентите на Колежа по туризъм в Благоевград (10%).

Към момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление „Туризъм“.

Сред предпочитаните специалности са „Мениджмънт в туризма“, „Управление на хотелите и ресторантите“, „Културен туризъм“, „Аграрен туризъм“, „Екологичен туризъм“, „Алтернативен туризъм“, „Кетъринг“.

Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 – средни училища, а 2 – училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари 2017 г. те имат общо 19 526 ученици.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via