Цецка Цачева иска промени в закона за работещите затворници!

Министърът на правосъдието Цецка Цачева иска промени в закона, позволяващ на затворниците да работят на външни обекти. Това заяви тя в ефира на bTV.

Тя обясни, че към момента общо 802-ма души работят на такива обекти.

Цачева беше категорична, че между бягството на Борис Иванов от Ловешкия затвор и това на Пелов и Колев от Софийския затвор през април има огромна разлика.

Припомняме, Иванов избяга от външен обект – млекопреработвателна фирма, където е работил заедно с други затворници. Това е първото бягство на затворника.

След мащабна издирвателна акция, в която се включи и хеликоптер Борис Иванов беше хванат близо до село в Ловешко.

„Не съм съгласна да се абсолютизира“, обясни Цачева по повод коментарите за лошото състояние на системата за сигурност. Тя увери, че от 2002 г. насам има голям прогрес в системата и в положението в затворите.

„Много неща се случиха от април месец насам“, изтъкна правосъдният министър и добави, че проверката на Софийския затвор е довела до наказание за 14 полицаи, понесли отговорност, а зам. директорът на затвора е освободен от длъжност.

Престъпна небрежност по отношение на мерките за сигурност. Това бил проблемът по затворите.

Припомняме, на 21 юни сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Припомняме, Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника. В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.

Още статии в тази категория