Цената на череши ще падне до 2 лв.

Около и малко над 2 лв. ще се задържи цената на черешите през лятото, дори и в пика на консумация. Това очаква Живка Гроздева, член на Управителния съвет на Асоциация на Овощарите в България.

След първоначалната вълна от недоволството от цената от 50 лв., хората могат да бъдат спокойни, че цената на родните череши няма да е чак толкова висока. Прогнозите са, че първите череши ще са около 10 лв. Преди 24 май на пазара ще излязат черешите от Петричко, Пловдивско и Казанлъшко. Преди дни пък започна продажбата на вкусния плод от овощния масив край димитровградското село Крепост, като килограмът беше между 6 и 8 лв.

Опасенията на производители, а и на потребители, е, че това лято ще ядем по-малко череши заради лошото време. На места градушката унищожи голяма част от овощните насаждения.

„За страната средно можем да говорим за около 50% по-нисък добив. Януари и февруари бяха много студени, после и пролетта донесе по-студено време“, обясни Живка Гроздева.

Тя съобщи, че производителите ще поискат среща с новия министър на земеделието Румен Порожанов, с когото да разговарят за евентуална помощ за покриване на щетите. Гроздева посочи, че като цяло търсенето в цяла Европа на череши е голямо. В някои държави като Италия и Германия също е имало лошо време, което е повлияло на реколтата. Гроздева каза, че много производители ще насочат количествата си към тези две държави, плюс Швейцария и Белгия.

Освен череши това лято ще ядем и български ягоди. Производителите се похвалиха с добрите вкусови качества на ягодите, като се разчита на сладък сорт. В летния сезон ще се радваме и на сливи, кайсии и праскови. От чужбина също вече правят запитвания за българските плодове. След ембаргото срещу Русия, родните земеделци са се насочили към Западна Европа.

„Тази година ще има голямо търсене на външни пазари на български плодове. Това е голям плюс за нас“, коментира още Живка Гроздева.

Източник: Novini.bg

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via