Трябва да си избеля кожата, за да ме пуснат на басейн

Семейство от малцинствата не беше допуснато да ползва басейн в Пловдив

Семейство от малцинствата не беше допуснато да ползва басейна на Нептун вчера.

35-годишният Юсеин Ефенди, съпругата му Ана и 7-годишният им син не успяха да покрият изискванията за достъп на плувния комплекс и останаха на паркинга.

“Наредихме се пред касата да си платим, а момчето на входа само ни изгледа и каза: Отивайте пред бариерата. И ни изгони. Не ни даде никакви обяснения, не ни поиска документи. Нищо. В същото време след нас други хора влязоха без проблем”, оплаква се Юсеин, докато се опитваше да обясни на момчето си защо няма да плуват във водата, пише Марица.

След което заключи, че явно трябва да си избели кожата като Майкъл Джексън, за да влезе в басейна.

От три години семейството живее в Германия, близо до Щутгарт. В отпуска се върнали в родния Пловдив и решили да зарадват детето, като го заведат на плаж. Купили нови бански, кърпи и джапанки. „Ето, 60 лева съм платил за тях”, стискаше касовата бележка бащата в опит да докаже, че е напълно изряден за плажа. Той не спираше да повтаря, че не може да проумее случващото се. „Ние сме българи, граждани на Европейския съюз. Семейство сме, а не някаква шумна компания тийнейджъри. Аз имам образование, завършил съм Строителна механизация, не сме прости хора”, обясняваше Ефенди.

Докато мъжът успокояваше сина си, отказ да влязат в комплекса получиха и още четири момчета с по-тъмен цвят на кожата. „Защото сме роми, затова не ни пускат”, подвикнаха младежите и разочаровани си тръгнаха.

“Тук те посрещат по външния вид. А твърдим, че сме европейци”, възмущава се Юсеин Ефенди. Днес той ще подаде оплакване в Комисия за защита от дискриминация. Готов е да стигне и до съд.

След като екип на медията е отишъл на място, семейството било поканено да влезе на плажа. Юсеин обаче отказал.

Момчетата на входа: “Не покриват изискванията”

Тези хора не покриват изискванията на плажа за бански костюм и чехли. Това е причината да не ги допуснем. Попитах ги дали имат бански и те казаха, че нямат. Категорично не може да става въпрос за дискриминация. Имаме редовни клиенти роми. Случвало се е да не пускаме и българи, които не отговарят на изискванията, обясни момчето на входа на комплекса, което обаче не пожела да се представи и да бъде снимано.

Думите му потвърди и редовна клиентка на басейна. „Досега никога не е имало проблем. Имам петима синове, от години лятото сме тук. Всички сме мургави. Виждала съм и хора от малцинствата на плажа. Аз самата имам приятелка от ромски произход, които също води момченцето си тук. Не са я връщали”, твърди Олга Кирянова.

Източник: Марица

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via