Триковете на сервитьорите, за които не подозирате

На места като ресторантите има дузини тайни, които сервитьорите крият. Тук сме събрали някои от най-често срещаните методи, използвани от сервитьорите, за да не попаднете в капаните, които залагат.

Правилото за „златните маси“

Ако сте успели да влезете в известен ресторант, докато е напълно празен, само за да се намерите настанен на неудобна маса до вратата, не се изненадвайте. Така този бизнес привлича клиенти: като създава илюзията, че ресторантът е пълен.

Други похвати, които ресторантьорите използват са: настаняват привлекателни хора на верандата, до прозорците или в центъра на ресторанта, за да изглежда цялото място по-добре.

Знакът „Резервирано“ не винаги означава, че е резервирано

Забелязали ли сте, че най-добрите маси в ресторанта винаги за резервирани? Те всъщност не са. Онези малки табелки се поставят на масите, за да не може една двойка да заеме маса за шестима.

5-секундното правило

Ето още едно неписано правило: храна, която е паднала на земята и е преседяла не повече от 5 секунди, не се счита за боклук. На някои места 5-те секунди са 10, 15…

Сервитьорът нарочно разчиства масата бързо

Нали познавате от онези хора, които се тревожат, че сервитьорът ще прибере храната им, ако напуснат масата дори за секунда? Ами, това е целта на повечето сервитьори: да да махнат чинията ви в секундата, в която поемете последната си хапка. Идеята е, че празната маса ще засрами клиента и ще го накара да си поръча нещо друго.

Затвореният въпрос ви остава без избор

Сервитьорите използват т. нар. „затворен въпрос“. Този трик се използва и във веригите за бързо хранене. Как работи? Дори и без да сте си помисляли за напитки, ще бъдете попитани: „Червено или бяло вино?“ Ще се объркате и без да се замисляте ще си поръчате вино, дори и да не сте искали.

Сервитьорът умишлено ви долива вино

В момента, в който бутилката се появи на масата, ще бъдете подмамени в следващия капан: сервитьорът ще се върти около масата ви постоянно и ще ви долива на всяка глътка. Той иска да се увери, че бутилката е изпита, докато все още се храните, за да си поръчате още една.

Скъпите неща се изброяват последни

Този малък трик е измислен от французите. Сервитьорът изброява списъка с вината възможно най-бързо, оставяйки ви без обяснение кое какво е, а когато го помолите да повтори, повтаря само последното вино. И вие поръчвате него. А то обикновено е най-скъпото.

Трикове в менюто

Случва се рядко, но все пак се случва. Цените в менюто могат да бъдат за 100 гр. от порцията, а тя да съдържа много повече от 100 гр. Сервитьорът няма да ви предупреди за това, въпреки че е задължен да го направи.

Безплатните чипсове/ядки/снаксове

Безплатните снаксове изглеждат добър жест от страна на ресторанта, но всъщност те провокират жаждата ви. Безплатният чипс е за тяхна сметка, но бирата, виното, кафето са за ваша.

Не си правете илюзии за безплатните коктейли или десерти. Сервитьорите просто се опитват да ви накарат да останете по-дълго, да похарчите повече и да им оставите по-големи бакшиши.

Нещо за музиката

Ако помолите музиката да бъде намалена, сервитьорите рядко биха ви обърнали внимание, но ще ви кажат, че са го направили. И вие ще си мислите така…

Защо? Защото колкото по-силна е музиката, толквоа по-голям е шансът да започнете да се движите в такт с нея и да се храните по-бързо.

Сервитьорът не препоръчва най-лошото, нито най-доброто.

Ако сервитьорът се опитва да ви накара да поръчате нещо, то най-вероятно той се опитва да се отърве от поръчка, която е объркал на друг клиент; би получил бонус за това, че го е продал или съдържа продукти, чиито срок на годност изтича. Така че, не слушайте това, което ви казва, а изберете сами.

Източник: Fakti.bg

 

Може да харесате и