Тръмп: Светът е пълна каша

“Мъченията при разпити абсолютно работят, но може да ги преразгледаме”.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обясни намерението си да се забрани временно влизането в страната на хора от някои мюсюлмански държави с твърдението, че “трябва да се действа, защото в света цари пълна бъркотия, пълна каша”, съобщи Франс прес.

“Това не е забрана, насочена срещу мюсюлманите, а засяга страни, където има много тероризъм”, заяви новият президент на САЩ в интервю, излъчено от Ей Би Си.

“Не искам тероризъм в тази страна”, добави той, но отказа да изреди страните, които ще бъдат засегнати от предвижданите мерки. Потвърди обаче мнението си, че Европа е направила “огромна грешка”, като е разрешила на милиони да отидат в Германия и други страни.

Тръмп увери, че ще има “много сурови проверки” на влизащите в САЩ.

Както показва проектоуказа “За защита на нацията от терористични нападения на чужденци”, за който съобщи “Вашингтон пост”, администрацията се готви да замрази за един месец влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански страни – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, посочва сочва АФП.

Не се ли страхува новият президент на САЩ, че тези решения ще изпълнят с повече гняв мюсюлманския свят?

“Гняв ли? Вече има гняв, колкото щеш. Как би могло да има повече?”, отговаря той.

“Светът е пълна каша (. . .) Светът е разгневен”, казва Тръмп.

“Не трябваше да влизаме в Ирак. Не трябваше да се изтегляме оттам по този начин. Светът е пълна каша”, отсича той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза още, че според него мъчения, като симулацията на давене, “абсолютно работят”, но добави, че ще се съобрази с мнението на правителството относно прибягването до подобни техники за разпити.

Тръмп каза, че ще поръча на министъра на отбраната Джеймс Матис и на директора на ЦРУ Майк Помпейо да решат какво може да се направи в рамките на закона с цел борба срещу разпространението на радикализацията.

“Дали подобни техники дават резултат? Аз мисля, че да”, заяви Тръмп.

“Ако те /Матис и Помпейо/ не искат да ги прилагаме, хубаво. Ако пък искат да ги прилагаме, то аз ще положа усилия, за да доведем нещата до край. Искам да направя всичко в рамките на онова, което ни е позволено да направим, ако то е законно”, каза Тръмп, визирайки борбата срещу разпространението на радикализацията.

“Трябва да се борим срещу огъня с огън”, допълни той.

Предшественикът на Тръмп Барак Обама подписа указ през 2009 г., който забрани симулацията на давене и други подобни методи, използвани при разпити на предполагаеми терористи, които бяха разкритикувани отстро от конгресмени и от правозащитници и бяха наречени “мъчения”.

Същеременно във Вашингтон се появиха информации, че Тръмп ще подпише указ за преразглеждане на методите за разпити на предполагаеми терористи и за връщането на тайните затвори на ЦРУ. По повод на тези слухове американският сенатор Джон Маккейн, който е бил военнопленик, заяви, че “президентът може да подписва каквото си иска, но законът е закон и мъченията няма да бъдат върнати в САЩ”.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че тези слухове са неверни.

“Не знам откъде са тръгнали тези твърдения, но не са от документ на Белия дом”, каза той, цитиран от ДПА.

Източник: http://www.mediapool.bg/

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via