Уникален барелеф на Свети Георги Победоносец сътвори младият Петър Чорев от разложкото село Елешница.

Творбата му е издълбана върху отвесна скала в местността Четирите бора над родното му село и е плод на почти двумесечен труд. Тя се вижда още от входа на селото и ще посреща жителите и гостите му.
Барелефът е широк 3,3 м в основата и 3,8 м висок, дори по-голям от Мадарския конник, който е с размери 3,1 м в основата и 2,8 м на височина.

Уникалният барелеф, издълбан от сръчните ръце на един млад, 27-годишен талантлив творец с помощта на чукове, секачи, длета и шлайфмашина, дава заявка да се превърне в най-голямата атракция в Разложката котловина. За направата му Петър Чорев издига триметрово скеле и опъва кабели за захранване на машините от родната си къща, която е на около 150 метра от скалата. Започва да работи върху проекта си на 10 юли, като използва за модел малка икона на светеца. Барелефът вече е напълно завършен, остава само да се монтира плоча с надпис.

Скромен, талантлив и много земен – това казват елешничани за автора на това произведение на изкуството. Петър Чорев е завършил Професионалната лесотехническа гимназия в Банско, специалност „Дърворезба“. Продължава образованието си в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, където завършва „Изобразително изкуство“.

Няма конкретна причина, която да е провокирала младия творец да извае Свети Георги Победоносец, а идеята му да направи нещо върху скалата, която е точно над прозорците на родната му къща, започва да се върти в главата му още през 2013 година. Четири години по-късно мечтата му е факт. Равносметката е няколко изгорели машини в процеса на работа от финия прах, много труд, себеотдаване и отделено време, но и много любов, вложена в едно уникално творение, и нито капка съжаление за предприетата стъпка.

„Просто ми се твори и исках да направя нещо хубаво, което да остане. Когато имам свободно време, винаги рисувам, но това ми беше една отдавнашна идея и мечта. Още отпреди три-четири години исках да направя нещо красиво и сега се радвам, че успях.

Предстои почистване на пътеката до скалата, за да може всеки, който иска да види барелефа, спокойно да стигне до него. Мястото е стръмно, но се стига до него. Кметът пое ангажимент да съдейства и да проучи възможността до мястото да се прокара електричество, за да се освети, и се надявам да стане“, разказа П. Чорев и сподели, че все още няма друг бъдещ проект, но има желание да направи и осъществи и друг подобен, дори по-голям по мащаб от този.
А местните вече имат и своите предложения – талантливият им съгражданин да сътвори нещо и върху огромната скала точно на входа на село Елешница.

Дело на Петър Чорев е и стенописът на параклиса „Свети Илия“ в Елешница. Дарил е и две свои икони на местната църква „Св. Атанасий“. Първата – Плачещата Богородица, я дарява още през 2009 година на светлия християнски празник Великден, а втората – Богородица с младенеца, малко по-късно. Тя е с размери 1.00 м/0.70 м.

Предстои барелефът да бъде осветен, за което Петър вече е говорил с местния свещеник отец Костадин Касапинов.