Това са основните версии за ада в Санкт Петербург! Кой е дърпал конците на зомбито-камикадзе?

Разследващите разглеждат две основни версии за терористичния акт в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха 14 души, а над 45 Бяха ранени. Едната е приоритетна – взривът е бил дело на терорист-самоубиец.

По думите на източник от следствената група, мъжът първо е заложил взривно устройство, маскирано като пожарогасител, на метростанция “Площад восстания”.

Бомбата не е била задействана и впоследствие бе обезвредена. След това мъжът се е качил в мотрисата и е активирал друга бомба, пише Лайф.ру. По неофициална информация атентаторът е 22-годишният Акбаржон Джалилов, родом от киргизстанския град Ош, който е получил руско гражданство.

Джалилов е живеел в Санкт Петербург около шест години. Според източник от силовите ведомства заподозряният е поддържал контакти с радикална ислямистка групировка, близка до “Ислямска държава” и оперираща на територията на Русия. Оперативните работници обаче не изключват версията атентатът да е дело на група терористи.

“Всички териториални поделения на МВР, ФСБ и Националната гвардия в цялата страна са насочени към установяването на двама предполагаеми терористи”, заявява пред изданието представител на междуведомствения оперативен щаб на МВР в Санкт Петербург и Ленинградска област.

Вече са разпространени снимки на предполагаемите участници в терористичния акт. Кадрите са от камерите за видеонаблюдение, разположени около станциите на метрото. Единият заподозрян е с брада и мюсюлманска шапчица.

Той е до метрото в момента, когато е била задействана бомбата между станциите “Сенная площад” и “Технологический институт-1”. Втората снимка е на млад мъж, който е оставил бомбата на станция “Площад Восстания”.

Единият от заподозрените, преди да влезе в метрото, е посетил Съборната джамия. Именно от там мъжът се насочва към станция “Горковская” и влиза в метрото. След известно време във вагона между станциите “Сенная площад” и “Технологический институт” избухва взрив.

Разследващите предполагат, че организаторите на терористичния акт са напуснали града или са се укрили. Трудно е и проследяването на телефонната мрежа, която би могла да стесни кръга на заподозрените или евентуално да открие техни съмишленици.

В метрото заради огромното количество пречки терористите изобщо не са ползвали мобилни телефони, а е възможно и друго – изобщо да не са се познавали и да са били координирани от “старши” отстрани.

В момента хиляди полицаи и цивилни сътрудници на ФСБ обикалят местата с масово струпване на хора – търговски центрове, обществения транспорт, културно-развлекателни центрове, гари и летища и търсят предполагаемите терористи, “въоръжени” с техни снимки. Под тревога са и граничните полицаи и войски.

Междувременно Лайф.ру припомня, че при антитерористични тренировки оперативниците от ФСБ 50 пъти са успели да проникнат в московското метро, оборудвани с шахидски пояси и “самоделни взривни устройства”.

Само четирима от тях са били задържани. При всеки подобен провал метрополитенът изплаща глоба в размер на 500 хиляди рубли.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via