Тежки сблъсъци с полицията в столицата на Европа (Видео)

Крайнодесни активисти влязоха в тежки сблъсъци с полицията в Брюксел.

Протестиращи срещу споразумението на ООН за миграцията нанесоха щети в района с институциите на ЕС, включително по основната сграда на Европейската комисия.

След себе си те оставиха изпочупени стъкла, изкъртен паваж, изтръгнати улични мебели, изкривени пилони със знамена на ЕС. Към мястото бяха изпратени десетки автомобили на силите на реда, включително водни оръдия и бронирана техника. Според властите група от около 300 души е била основният причинител на щетите и голяма част от виновниците бяха задържани.

По-рано в града се състояха две прояви – на привържениците и на противниците на споразумението за миграцията. По данни на властите в проявата в защита на документа са участвали около 1000 души, а противниците са били около шест пъти повече.

Два часа след началото на протеста на противниците на миграцията настъпиха безредици точно пред входа на Европейската комисия. Протестиращите настояха за оставката на правителството и за поставяне на националния интерес над всичко. Те призоваха границите на Белгия да бъдат затворени.

Видео:

Споразумението на ООН за миграцията не бе подкрепено от националистическата партия Нов фламандски алианс (НФА), най-голямата в страната и мандатоносител на правителството допреди седмица. Заради решението на премиера Шарл Мишел да пътува до Маракеш за подписването на споразумението НФА напусна правителството.

Политици очакват да се наложи Мишел да подаде оставка в следващите дни и да бъде съставено служебно правителство. Възможно е това да предизвика предсрочни избори, но може и служебният кабинет да остане на власт до редовния вот през пролетта.

Протестиралите срещу споразумението за миграцията бяха представители на младежката организация на крайнодясната партия “Вламс беланг”, от сдруженията на фламандските ученици католици и на учениците националисти, от групата “Да направим Фландрия отново велика” и сподвижници на университетското движение “Защита и приятели” от Гент.

Неотдавна водачът на движението от Гент бе изключен от университета заради крайни възгледи. В социалните мрежи се разпространяваха призиви Брюксел да бъде превърнат в “малък Париж”, защото политиците разбирали само езика на насилието.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x