Тереза Мей е бъдещият министър-председател на Великобритания

Вътрешният министър Тереза Мей ще оглави британската Консервативна партия. Тя ще бъде и следващ министър-председател на страната.

Мей остана единствен кандидат, след като съпартийката й Андреа Ледсъм, държавен министър на енергетиката, днес се оттегли от борбата за лидерския пост. Само двете бяха останали в надпреварата след втория тур на вътрешните избори, в които участват депутатите от партията.

Днешното развитие не е изненадващо, тъй като и по-рано мнозина отбелязваха, че Мей е по-позната като политик и се ползва с по-голяма подкрепа, отколкото съперничката й.

Андреа Ледсъм обясни днешното си решение с това, че дори да оглави партията, няма да разполага с достатъчно подкрепа сред консервативните депутати, за да сформира силно и стабилно правителство.

„Достигнах до заключението, че интересите на страната ни ще бъдат най-добре защитени чрез незабавното назначение на силен премиер със стабилна подкрепа – каза Ледсъм. – По тази причина се оттеглям от избора за лидер и пожелавам на Тереза Мей изключително голям успех. Уверявам я, че има пълната ми подкрепа“.

Очаква се процесът по избор на нов лидер да приключи много скоро, обявиха от ръководството на партията. Новият председател ще замени Дейвид Камерън като премиер на страната.

Малко по-рано Тереза Мей обеща правителството да бъде в услуга на обикновените работещи хора, ако бъде избрана за лидер на партията и следващ министър-председател.

По въпроса, който все още най-много вълнува британците, Мей отсече:

“Ще бъда пределно ясна – няма да има опит да останем в ЕС. Няма да има опит да се върнем в ЕС през задната врата.”

„На първо място – подчерта освен това Мей – страната се нуждае от силно и доказано лидерство, за да преминем през този период на икономическа и политическа несигурност, за да договорим най-добрата сделка за Великобритания, когато напускаме Европейския съюз, както и за да изградим нова роля за себе си в света, защото Брекзит означава Брекзит и ние ще го направим успешен.“

„На второ място – продължи консерваторката, в която някои виждат „новата Тачър“ – трябва да обединим партията и страната ни. И трето – трябва ни смела нова визия за бъдещето на страната ни, която работи не само за малкото привилегировани, а за всеки един от нас“.

Също днес депутатът Анджела Ийгъл обяви, че ще се бори за лидерския пост в Лейбъристката партия. Според нея сегашният Джереми Корбин не е способен да осигури лидерството, от което партията се нуждае, за да може да се бори с консерваторите на парламентарни избори.

„Вярвам, че сме най-добри, когато сме заедно, за да създадем бъдеще, в което всеки има възможности без значение от произхода му или кой е той. Това е мисията ми в политиката и в живота. Подкрепям надеждата, а не несправедливостта, подкрепям равенството, социалната справедливост и социалната мобилност“
, заяви Анджела Ийгъл.

Корбин загуби миналия месец вот на доверие сред депутатите от Лейбъристката партия, които са недоволни, че лидерът им не е подкрепял достатъчно активно кампанията за оставане на страната в Европейския съюз.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via